Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

11 böcker att läsa i sommar

Sommaren är som gjord för läsning - här ger redaktionen sina bästa boktips inför semestern.

11 böcker att läsa i sommar
11 böcker att läsa i sommar

Blixtra, blända, spraka! av Jenny Jägerfeld

”Penny är författare men har skrivkramp och har festat upp hela förskottet från förlaget. Hon har också en vän som heter Lola, som ska hjälpa henne ur krisen. Lola är ”en trojansk My little pony ” – gullig, pastellfärgad, manipulativ och full av idéer. Jenny Jägerfeld skriver forsande och roligt om gränslös vänskap. Ett boktips för dig som gillar högt tempo, kittlande karaktärer och att sugas in i en total sträckläsningsbubbla .”

Helena Eitrem, PR-ansvarig sakprosa

 

”Samma icke-dömande berättande som i Sally Rooneys Samtal med vänner.”

 

Du lever i mig av Kajsa Grytt

”Jag sträckläste den här boken – la mig i soffan en fredagskväll och klev ur boken ett dygn senare, kändes det som. Kajsa Grytt har verkligen lyckats skapa den här insugande, välbehagliga känslan som gör att man bara vill läsa vidare. Vackra beskrivningar av staden New Orleans och samma icke-dömande berättande som i Sally Rooneys Samtal med vänner. Boktips för dig som söker vardagseskapism i dess mest positiva bemärkelse.”

Josefin Ekman, sajtansvarig Karlavägen 31

 

”En klassisk äventyrsberättelse med ruggiga cliffhangers.”

 

Lyras färd av Philip Pullman

”Vi var många som jublade när Philip Pullman bestämde sig för att återvända till Lyras värld. Och som han levererade, trots att förväntningarna var skyhöga! Det slutar aldrig regna. Themsen svämmar över, och den unga Lyra räddas ur ett översvämmat kloster av den unge Malcolm Polstead och hans båt. Han har sett att den mystiske mannen med den trebenta hyenan varit alltför nyfiken på barnet, och bestämmer sig för att sätta henne i säkerhet. Samtidigt stormar det i politikens, vetenskapens och religionens boningar, och Malcolm har mer än vädret att kämpa mot för att rädda henne. En klassisk äventyrsberättelse med ruggiga cliffhangers, som fick mig att känna mig som tolv år igen (på ett bra sätt). Och det bästa är: det kommer två delar till!”

Lina Boqvist, produktionsansvarig

 

 

”Jag läste den på tre timmar.”

Vaggvisa av Leïla Slimani

”Med boken fastslickad i ansiktet tar jag mig an den fruktansvärda historien som både börjar och slutar med att ”Den lille pojken är död”. Som tvåbarnsmamma ångrar jag genast att jag öppnade boken, men historien griper tag och tvingar mig sträckläsa på ett fåtal timmar. Det är en historia om klassförakt, en familjs heltidsstress och en komplicerad hatkärlekshistoria. En psykologisk thriller som inte lämnar mig oberörd. Faktum är att historien inte har lämnat mig alls.”

Jill Eriksson, PR-ansvarig illustrerad fakta

 

Modet att köra av Manal al-Sharif

”En dag får hon nog och bestämmer sig för att trotsa lagen och köra bil, i en av världens mest kvinnoförtryckande länder. Den saudiska feministen Manal al-Sharifs bok Modet att köra är ett porträtt av en människas politiska uppvaknande, den handlar om klass, familj, strävan. En fråga som boken outtalat ställer, och som kanske drabbade mig mest, är om det är värt att stå upp för sin övertygelse när priset för frihet är så högt. En bok som ger inblick i kvinnors kamp och förmåga till stordåd.”

Lawen Mohtadi, förläggare sakprosa

  

”En berättelse med starka människoöden."

 

Blå av Maja Lunde

”En berättelse med starka människoöden som alla påverkas av vattnet eller snarare bristen på det. Om en äldre kvinnas vrede över att glaciärens is krymper och hamnar som smältande iskuber i drinkglas långt borta. Om en far som flyr med sin dotter från den obarmhärtiga torkan i södra Europa. Den här boken väcker dig ur hängmattans slummer med tacksamhet över vatten i kranen och manar till kamp för en planet som är blå.”

Hanna Skogar Sundström, redaktör barn och ungdom

 

Familjen Knyckertz och gulddiamanten av Anders Sparring och Per Gustavsson

”En bok för dig som vill lägga bort allt allvar en liten stund och bara skratta tillsammans med ditt barn åt ordvitsar och en upp-och-nedvänd tillvaro hos den kriminella familjen Knyckertz som ständigt har någon stöt på gång.”

Anders Bergman, förläggare historia

 

”En bok som etsade sig fast i mina tankar länge… ”

 

Nordisk fauna av Andrea Lundgren

”Jag vill rekommendera Nordisk fauna av Andrea Lundgren. Brukar inte läsa noveller men denna fångade mig direkt. Magisk bok där vardagsflykt leder förvandlingar i olika former. Ologiskt blir logiskt. En bok som etsade sig fast i mina tankar länge… Dessutom snyggaste boken i min bokhylla!”

Sofia Cecioni, key account manager

 

Börja krypleta! av Cecilia Ottenby

”En lustfylld och vacker guide in i insekternas magiska värld. Här får du lära dig vilka småkryp som finns i trädgården, skogen, ängen, på heden och vid sjön och hur du ska hitta dem. Om du klär dig i gult eller lila kan du locka till dig fjärilar och visste du att myror vet vilken tid på dygnet det är genom att se hur solen står på himlen? Perfekt för barn (och deras föräldrar) från cirka 4 år.”

Marie Augustsson, förläggare barn och ungdom

 

Människan har alltid vandrat av Jeanette Varberg

”Vissa saker behöver vi ständigt påminna oss om. Till exempel en så pass självklar sak som titeln på den här boken. Vare sig du redan är historiskt kunnig eller inte tror jag att Varbergs kärnfulla iakttagelser om mänsklighetens elva viktigaste folkvandringar – från uttåget ur Afrika till våra egna dagars flyktingströmmar – är viktig läsning för oss alla.”

Kristina Billow, redaktionschef

 

 

”Boken alla pratar om.”

 

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Boken alla pratar om. ”Trollbindande”, skrev SvD:s recensent. Expressens Ulrika Knutson jämförde med Gun-Britt Sundströms förhållanderoman Maken och avslutade med: ”Det luktar August lång väg.”  Rich boy handlar om tre generationer kvinnoliv präglade av ärvda trauman, och att känna sig fel, dum och ensam i ett samhälle som hela tiden tycks premiera män.

Nina Eidem, förläggare skönlitteratur

 

Regn av Anders Holmer

”Regn bara är, varje streck på rätt plats. Den konstnärliga bilderboken Regn är en tidlös berättelse om liv som pågår, tankar som tänks, känslor som känns. En barnbok för dig som är eller en gång har varit barn och är nyfiken på att dyka ner på olika platser på jorden, rakt ner i skeenden, ner i utsnitt av berättelser som du själv är med och uppfinner.”

Johanna Ringertz, förläggare barn och ungdom

 

Du lever i mig

Om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären och lämna sitt barn.

Boken om stoft: Lyras färd

Efterlängtad ny bok i Philip Pullmans världssuccé-serie.

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Modet att köra

Det här är historien om kvinnan som satte sig bakom ratten och startade en feministisk revolution mot sharialagarna.

Blå

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Familjen Knyckertz och gulddiamanten

Drastisk humor och färgstarka bilder för barn som just börjat läsa eller fortfarande vill bli lästa för.

Nordisk fauna

En novellsamling om att längta bort och aldrig vara nöjd med det man har.

Börja krypleta!

Lär dig vilka kryp som finns var – och hur du hittar dem. Vackert illustrerad fauna för 6–8-åringar.

Människan har alltid vandrat

En kort översikt över migration – från homo sapiens till 2015 års stora flyktingströmmar.

Rich boy

Den stora romanen om villkoren för kvinnors liv.

Regn

Hyllad bilderbok från författaren som jämförts med Lennart Hellsing.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?