Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

3 diskussionsvänliga böcker till höstens bokcirkel

Ost och kex i all ära, här är romanerna som verkligen ger energi till höstens bokcirkeldiskussioner. 

Gränsen av Elise Karlsson

I samband med en sjukskrivning börjar Emmas robotlika engagemang för arbetet förändras och istället ersättas av ett intresse för wellness, relationer och politik. Samma besatthet som hon tidigare lagt på arbetet applicerar hon nu på att istället bli den bästa partnern, bäst på att slappna av och bäst på att vara engagerad. Precis som så många i vår tid arbetar hon med sin kropp och andningen blir allt för henne. Men vad betyder det? En tankeväckande roman om vår samtid och att tappa kompassen för vad som betyder något.

Vare sig du själv delar länkar om klimatförstöring samtidigt som du tar ännu en plastpåse till bananerna, eller faktiskt står utanför hela ”hälsa är den nya it-handväskan”, är det här en roman som ger diskussionsunderlag för lång tid framöver.

 

3 boktips till bokcirkel - elise karlsson
Forskning från Göteborgs universitet visar att samtalet kring böcker är en nästan lika viktig faktor som läsandet. 

 

Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld

Vad innebär det egentligen för ens personlighet, moral och ego att utnämnas till geni? Hur påverkar det möjligheterna att skriva en – redan geniförklarad – uppföljare? Penny Löwe är underbarnet som slår igenom vid 21 års ålder med den Augustvinnande romanen Strid, och som i skrivkrampen över uppföljaren tar till allt från sex, drog och alkohol´, till att låta iscensätta sitt kaos i sitt eget liv för att genom method writing få ur sig boken vars förskott hon redan bränt. En mångbottnad, Chuck Palahniuk-sk roman som hänger sig kvar länge och pockar på många alternativa tolkningsmöjligheter. En roman som i sig är skäl att starta en bokcirkel för.

 

3 boktips till bokcirkeln - jenny jagerfeld
Måstre författaren själv ha upplevt historien för att ge energi åt berättandet? Jenny Jägerfelds huvudperson brottas med frågan.

 

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Redan i våras bubblade det i sociala medier när den första översättningen av Vigdis Hjorths Arv och miljö lämnade Nina Eidems dator – folk som har läst den hyllade romanen tycks inte kunna släppa den. Den här familjehistorien behandlar ämnen som Vad är en familj? Vem får kärlek? Får ett offer tala i egen sak eller måste hon låta andra föra hennes talan?, och är verkligen en bok att diskutera. ”Jag är fortfarande golvad”, som en kollega sa.

 


Vem har rätten till berättelsen om sin barndom? Vigdis Hjorths senaste roman har skapat diskussioner i hemlandet Norge. 

 

Vinet som passar bäst till bokcirkeln - Petter & Alf tipsar om de godaste bokcirkelvinerna

Vilket vin kan ge ytterligare bränsle till de litterära diskussionerna? Vi bad vinskribenterna Alf Tumble och Petter Alexis Askergren, i höst aktuella med vinboken Nebbiolo – så funkar det, att tipsa om de bästa vinerna till bokcirkeln. Läs deras tips här.

Alf Tumble och Petter Alexis Askergren tipsar om basta vinet till bokcirkeln
Vinskribenterna Petter Alexis Aksergren och Alf Tumble vill ge en mer avslappnad bild av vinkunskap. 

3 boktips till bokcirkeln
...som att exempelvis lyfta smakkombinationen vin och chips! 

Arv och miljö

En bok som man vill diskutera efter att ha läst den – den perfekta bokklubbsboken!

Gränsen

En roman om vår tids neuroser: wellness och att arbeta med sig själv.

Blixtra, spraka, blända! MUGG OCH KLISTERMÄRKE PÅ KÖPET

Chic lit med litterärt innehåll som får läsaren att känna sig smart, av hyllad Augustvinnare.

Nebbiolo - så funkar det

Allt ljus på druvan nebbiolo – med Petter och Alfs breda och lättillgängliga tilltal.

Du kanske vill läsa...

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Utdrag ur Orden som formade Sverige

"Då jag växte upp på 80-talet var den vanligaste frågan jag fick: Var kommer du ifrån?"

Månadens boktips: September

I september boktipsar vi om tre medryckande historieskrivningar för att ge perspektiv på samtidens valkampanjer och digitala spionskandaler.

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop.