Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

3 starka romaner du inte får missa i höst

Boktips för dig som håller på att bygga höstens läslista – det här är romanerna det kommer att snackas om.

Bomullsängeln av Susanna Alakoski

Susanna Alakoskis mormor Hilda jobbade i 50 år på textilfabriken i Vasa. Nu ligger hennes historia till grund för den Augustnominerade författarens roman Bomullsängeln, som är den första av en romansvit om fyra böcker. Romanerna kommer att följa lika många generationers arbetarkvinnor genom historien och dess politiska skeenden.

Romanens Hilda växer upp i finska Österbotten på 1910-talet och hamnar senare på den stora bomullsfabriken i Vasa. Där är arbetsdagen bullrig, slitsam och rent livsfarlig, men det finns också en stark kvinnogemenskap och spirande fackföreningsrörelse.

 

Den vita boken av Han Kang

Med romanen Vegetarianen slog den koreanska författaren Han Kang världen och juryn för det internationella Bookerpriset med häpnad. Den vita boken är Han Kangs tredje roman utgiven på svenska efter framgångarna med Vegetarianen och Levande och döda (finns i pocket), och handlar om hur sorg och förlust påverkar en människas liv. Om tingen betydelse i våra liv och om poesins kraft. Den vita boken är ett boktips för dig som slukar poetiskt undersökande romaner, som älskade filmen Shoplifters eller har koll på den utomnordiska bokutgivningen.

 

Tips >> Befinner du dig på Bokmässan i september? Missa inte Han Kang framträdande lördag 28 september kl 15.00. h

 

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone

Efter de exceptionella framgångarna med Stål, som vid sidan av Elena Ferrante är den italienska författare som fått störst internationellt genombrott på senare år, är Silvia Avallone nu tillbaka med en roman som utspelar sig i samma miljö som debuten Stål. I den nya romanen Där livet är fullkomligt får vi följa både den 17-åriga, gravida Adele i höghusområdet Villaggio Labriola, och det barnlösa akademikerparet Dora och Fabio vars hopp tänds när de ansöker om att bli adoptivföräldrar.

Där livet är fullkomligt är ett boktips för dig som gillar välskrivna klasskildringar som Susanna Alakoskis Svinalängorna, och romaner om avgrundsdjupa klasskillnader och människorna som försöker navigera sin vardag där.

Bomullsängeln

Alakoski är tillbaka med en romansvit som mästerligt sammanfattar stora skeenden.

Den vita boken

Efter framgångarna med Vegetarianen är Han Kang tillbaka med en bok om förlust och sorg.

Där livet är fullkomligt

Silvia Avallone har skrivit ännu en klarsynt klasskildring av samtidens Italien.

Du kanske vill läsa...

Klicka hem Fars Dag-presenten själv

Vänta inte på bekräftelse utifrån - uppskatta dig själv som förälder genom att ge dig lästid i Fars Dags-present. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad.