Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Galette complete

SMET TILL 8 GALETTER | 2 ½ dl bovetemjöl ◆ 3 ½ dl vatten ◆ 1 ägg ½ tsk salt ◆ smör

FYLLNING | 8 skivor rökt skinka ◆ 2 dl riven gruyère eller comté 4 ägg ◆ dijonsenap ◆ salt och peppar


1. Blanda mjöl och vatten i en bunke. Vispa in ägg och salt. Låt smeten stå cirka 10 minuter.

2. Stek galetter med lite smör i en crêpe- eller pannkakspanna. Stek dem riktigt tunna och ha inte för mycket smet.

3. Lägg den färdigstekta galetten i pannan, toppa med 2 skivor skinka och cirka ½ dl riven ost på mitten. Gör en liten grop i osten och knäck i ett ägg. Vik in kanterna på galetten och stek på svag värme tills osten smält och ägget stelnat men fortfarande har lös gula.

4. Stek i omgångar och servera direkt. Gott med dijonsenap till.

 

 

5 äggrecept ur kokboken Ägg Påskägg
Foto: Charlie Drevstam ur boken Ägg - Recept & teknik

 

Påskägg

4–6 PORTIONER | 1 rödlök, finhackad ◆ 2 msk färskpressad citronjuice 1 krm salt ◆ 6 st 8-minutersägg ◆ 4 msk crème fraiche 4 msk löjrom ◆ 12 färska räkor, skalade ◆ ½ ask smörgåskrasse 2 msk plockade dillvippo

1. Blanda lök, citron och salt. Låt stå minst 10 minuter.

2. Koka äggen. Häll av och skölj i kallt vatten tills de svalnat.

3. Dela äggen i halvor och toppa med crème fraiche, löjrom, räkor och lök. Strö över krasse och dill.

 

5 äggrecept ur kokboken Ägg_Egg Benedicte
Foto: Charlie Drevstam ur boken Ägg - Recept & teknik

 

Egg Benedicte

2 ST | 4 pocherade ägg ◆ 1 sats hollandaise ◆ 2 skivor briochebröd eller vitt surdegsbröd ◆ 100 g kokt skinka ◆ ½ msk finhackad gräslök ◆ flingsalt

1. Pochera äggen.

2. Gör hollandaisesåsen.

3. Stek brödet i smör. Se till att de får mycket färg, det ger god smak och gott crunch.

4. Toppa brödet med skinka, ägg och hollandaise. Strö över gräslök och flingsalt.

 

5 äggrecept ur kokboken Ägg Gubbröra
Foto: Charlie Drevstam ur boken Ägg - Recept & teknik

 

Gubbröra

4– 6 PORTIONER | 4 st 9-minutersägg ◆ 2 små kokta potatisar, fint tärnade 1/3 gul lök, finhackad ◆ ½ dl majonnäs ◆ 1 burk ansjovis, hackad 3 msk löjrom ◆ 1 msk finhackad gräslök ◆ ½ msk finhackad dill

1. Koka äggen och låt kallna i kallt vatten. Skala och hacka. Lägg i en skål.

2. Blanda ner potatis, lök och majonnäs i skålen.

3. Vänd ner ansjovis, löjrom, gräslök och dill.

4. Servera med knäckebröd.

 

5 äggrecept ur kokboken Ägg_ Pytt i panna
Foto: Charlie Drevstam ur boken Ägg - Recept & teknik

 

Pytt i panna

4 PORTIONER | 8 stora fasta potatisar ◆ 2 gula lökar, finhackade 150 g rökt sidfläsk, tärnat ◆ 250 g falukorv, tärnad 300 g oxfilé, tärnad ◆ 2 msk finhackad persilja 4 ägg ◆ smör ◆ salt och nymald svartpeppar

1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är halvt genomkokt. Häll av och tärna.

2. Stek potatisen i rikligt med smör (drygt 50 gram) cirka 10 minuter, så att den får frasig och gyllenbrun yta. Lägg åt sidan på ett fat eller en plåt. Salta och peppra. Konsten att steka den perfekt krämiga potatisen med frasig yta är att först koka den lätt och sedan steka i ordentligt med smör.

3. Stek löken i smör och en nypa salt på medelvärme cirka 5 minuter, tills den är ljusbrun och mjuk. Saltet gör att löken svettas bättre i pannan och blir lite mjukare och sötare i smaken. Lägg löken med potatisen på fatet.

4. Stek sidfläsk och korv i fettet som är kvar i pannan cirka 10 minuter. Sila eventuellt bort fettet från sidfläsket och lägg fläsk och korv på fatet tillsammans med potatis och lök.

5. Stek äggen i en stor stekpanna eller i omgångar i en mindre. Skippa det klassiskt franska ägget, stek istället som ett smörstekt ägg så att ägget får lite färg undertill och en frasig kant – det ger god smak.

6. Stek oxfilén i het panna med smör cirka 3 minuter, den ska inte bli genom stekt. Tillsätt resten av de stekta ingredienserna i pannan och låt allt bli varmt.

7. Servera med klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, ketchup, senap och HP-sås.

 

Samtliga recept är hämtade ur Tove Nilssons kokbok Ägg - Recept & teknik

 

5 äggrecept ur kokboken Ägg
Foto: Charlie Drevstam ur boken Ägg - Recept & teknik

 

Ägg

En praktbibel om ägg - hur du kokar dem och alla de klassiska äggrätterna plus några nya favoriter.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.