Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

5 boktips på klimatromaner

I takt med att allt fler får upp ögonen för klimatfrågan tar cli-fi större plats - böcker som handlar om framtiden och klimatet. Vi listar 5 klimatromaner att lägga till läslistan.

5 boktips på klimatromaner
5 boktips på klimatromaner

 Blå av Maja Lunde

Andra delen i Maja Lundes klimatkvartett, Blå, handlar om vattenbristen i världen, och utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan. 2017 seglar snart 70-åriga Signe ensam från sin barndomsby i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Tjugofyra år senare hittas hennes segelbåt Blå av David, som tillsammans med sin dotter flytt krig och torka i södra Europa. Blå är en skrämmande läsning som i romanform tydliggör de pågående klimatförändringarna.

 

Binas historia av Maja Lunde
Maja Lunde inledde sin klimatkvartett om de fyra elementen med jord, och den smärtsamma slutsatsen: utan bin är mänskligheten förlorad. En tredjedel av den mat vi äter kommer nämligen från växter som bin och humlor har pollinerat – något som är ytterst påtagligt för Tao, som 2098 arbetar med att handpollinera fruktträd för att säkra landets matproduktion. Binas historia blev den bäst säljande boken i Tyskland förra året och är utgiven i ytterligare 32 länder.

 

Hotet av Mats Söderlund
Första delen i en fantasyserie som utspelar sig i en nära framtid, där FN försöker lösa akuta klimatkonflikter samtidigt som polarisarna smälter och Golfströmmen har stannat av. 

 

Minnet av vatten av Emmi Itäranta
En ungdomsroman som utspelar sig i Lappland och som även den handlar om framtida vattenbrist och krig i dess kölvatten. Romanen har gjort succé världen över och översatts till över 20 språk.  

 

Du lever i mig av Kajsa Grytt
Ingen klassisk cli-fi kanske, men Kajsa Grytts roman Du lever i mig är väl ett varmt och initierat porträtt av staden New Orleans i svallvågorna av orkanen Katrina, USA:s värsta naturkatastrof genom tiderna, och vad den gjorde såväl med staden som invånarna. En av vårens absolut bästa romaner! För dig som gillade det icke-dömande, behagliga berättandet i Samtal med vänner.

Blå

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Du lever i mig

Om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären och lämna sitt barn.

Du kanske vill läsa...

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.