Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

5 knep för att leta småkryp med ditt barn

Letar du efter roliga aktiviteter som tar dig och ditt barn ut i naturen? Genom att leta efter insikter tar ni er utanför de invanda stigarna – och upptäcker en helt ny värld på köpet!

Leta småkryp med ditt barn
Leta småkryp med ditt barn

Ta hjälp av honungsvatten


På våren kan du locka till dig tidiga insekter genom att mata dem med en tvättsvamp dränkt i honungsvatten. På så vis både hjälper du småkrypen och får samtidigt en bra chans att inspektera dom små liven. Är ni flera kan man även spreja ett ljust tyg med honungsvatten och se vilka småkryp som sätter sig där.

 

Locka till dig fjärilen


Fjärilen är ett av våra främsta vårtecken. Har du svårt att hitta fjärilar är ett bra tips att klä dig i gult, orange eller lila – fjärilen tror nämligen då att du är en blomma och vilket ökar chansen att den kommer och sätter sig på dig.

 

Garanterat småkrypsspan


Vill du se många småkryp men inte har så mycket tid att leta? Gå då direkt till närmsta gamla ek, den är nämligen världens bästa kryphotell! Där kan man hitta över 600 sorters insekter, och tittar du närmare på trädens bark kan du hitta spår från en mängd olika småkryp.

 

Kryploggen


Skriv ner och rita av dina upptäckter. Hur såg småkrypet ut? Hur många ben hade det? Vilken färg hade vingarna och skalet? Var krypet randigt, prickigt, eller kanske både och? Notera även vilket väder det var och tid på året – är vissa kryp framme kanske bara ibland?

 

5 typer av krypletarställen


I Cecilia Ottenbys barnfauna Börja krypleta! hittar du fem krypletarställen med olika typer av småkryp: På heden hittar ni tuffa små rovdjur som hoppspindlar och myrlejon. Vid sjön kan du se småkryp både över och under vattnet, och i trädgården stöter ni på bin och humlor som surrar i rabatten. Vill du däremot se stackmyror, gråsuggor och mångfotingar är skogen er bästa destination, medan det på ängen, i djungeln av stjälkar och strån, är störst chans att se gräshoppor och fjärilar.

 

Vill du ha ännu fler tips? Cecilia Ottenbys välillustrerade fauna Börja krypleta! för 6–9-åringar innehåller en hel drös med bra tips och information om våra vanligaste och ovanligaste småkryp – och hur man bäst hittar dem. 

 


Vinkelhoppspindel, som du hittar på heden. Illustration Cecilia Ottenby ur boken Börja krypleta!

Börja krypleta!

Lär dig vilka kryp som finns var – och hur du hittar dem. Vackert illustrerad fauna för 6–8-åringar.

Du kanske vill läsa...

Boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för sitt skildrande av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

3 böcker till höstens bokcirkel

Ost och kex i all ära, här är romanerna som verkligen ger energi till höstens bokcirkeldiskussioner. 

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop.