Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

5 knep för att leta småkryp med ditt barn

Letar du efter roliga aktiviteter som tar dig och ditt barn ut i naturen? Genom att leta efter insikter tar ni er utanför de invanda stigarna – och upptäcker en helt ny värld på köpet!

Ta hjälp av honungsvatten


På våren kan du locka till dig tidiga insekter genom att mata dem med en tvättsvamp dränkt i honungsvatten. På så vis både hjälper du småkrypen och får samtidigt en bra chans att inspektera dom små liven. Är ni flera kan man även spreja ett ljust tyg med honungsvatten och se vilka småkryp som sätter sig där.

 

Locka till dig fjärilen


Fjärilen är ett av våra främsta vårtecken. Har du svårt att hitta fjärilar är ett bra tips att klä dig i gult, orange eller lila – fjärilen tror nämligen då att du är en blomma och vilket ökar chansen att den kommer och sätter sig på dig.

 

Garanterat småkrypsspan


Vill du se många småkryp men inte har så mycket tid att leta? Gå då direkt till närmsta gamla ek, den är nämligen världens bästa kryphotell! Där kan man hitta över 600 sorters insekter, och tittar du närmare på trädens bark kan du hitta spår från en mängd olika småkryp.

 

Kryploggen


Skriv ner och rita av dina upptäckter. Hur såg småkrypet ut? Hur många ben hade det? Vilken färg hade vingarna och skalet? Var krypet randigt, prickigt, eller kanske både och? Notera även vilket väder det var och tid på året – är vissa kryp framme kanske bara ibland?

 

5 typer av krypletarställen


I Cecilia Ottenbys barnfauna Börja krypleta! hittar du fem krypletarställen med olika typer av småkryp: På heden hittar ni tuffa små rovdjur som hoppspindlar och myrlejon. Vid sjön kan du se småkryp både över och under vattnet, och i trädgården stöter ni på bin och humlor som surrar i rabatten. Vill du däremot se stackmyror, gråsuggor och mångfotingar är skogen er bästa destination, medan det på ängen, i djungeln av stjälkar och strån, är störst chans att se gräshoppor och fjärilar.

 

Vill du ha ännu fler tips? Cecilia Ottenbys välillustrerade fauna Börja krypleta! för 6–9-åringar innehåller en hel drös med bra tips och information om våra vanligaste och ovanligaste småkryp – och hur man bäst hittar dem. 

 


Vinkelhoppspindel, som du hittar på heden. Illustration Cecilia Ottenby ur boken Börja krypleta!

Börja krypleta!

Lär dig vilka kryp som finns var – och hur du hittar dem. Vackert illustrerad fauna för 6–8-åringar.

Du kanske vill läsa...

Utdrag ur Brun flicka drömmer

ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson självbiografi Brun flicka drömmer är skriven på fri vers och rymmer ämnen som rasism, segregation och brutalt polisvåld, men även kärlek till familjen och en resa genom barndomens minnen.

Överraska mamma med frukost på sängen

Här är kafé Pom & Floras bästa Mors dags-recept ur kokboken Frukost hela dagen

Dödlig delikatess

Den uppblåsbara faran. Olle Matsson, professor i kemi, skriver om den japanska blåsfisken fugu – en delikatess som bär på det starka giftet tetrodotoxin.

En saudisk kvinnas protest

Hon satte sig bakom bilratten och körde i ett av världens mest kvinnoförtryckande länder. Läs ett utdrag ur Modet att köra av Manal al-Sharif.