Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

700 års hopplösa försök till reglering

Det finns många roliga och lärorika anekdoter i den kommande boken Från krog till krog – svenskt uteätande under 700 år. Det här är min favorit: Efter skriverier om ohämmad lyx på Operakällaren skickade finansminister Gunnar Sträng ett brev till regeringen som förbjöd vidare representation där av statliga verk. Då skrev Operakällarens ägare Tore Wretman ett brev till Sträng som förklarade att eftersom restaurangen ligger i en fastighet ägd av staten vore det inte bra om den gick i konkurs. Då skickade Sträng ett nytt brev till regeringen som förklarade att det var önskvärt att statliga verk skötte sin representation där.

Det här är ett lysande exempel på den något absurda sammanfattning som författarna gör av sin bok: svenskt uteätande handlar om 700 års hopplösa försök till reglering. Vad som var önskvärt igår är inte önskvärt idag men blir det igen imorgon, och så har det hållit på. Hur absurt det kunde bli visar särskilt åren 1917–1955, då svenskars alkoholkonsumtion kraftigt begränsades på statens order genom det s.k. Brattsystemet. Samhällsattityden gick nykterhetsivrarnas väg, och tanken var säkert god, liksom många andra av historiens försök till reglering. Det fanns säkert politiskt korrekta även vid denna tid, men systemet ledde också till kringgåenden, fusk, splittring och dubbelmoral. I dag vore liknande beslut uteslutna – har frågan ens funnits i något partiprogram sedan 1955?

Ja, varje tid har väl sina utslag av missriktad välvilja – vilka av vår egen tids goda föresatser kommer vi att skratta ut om sextio år?

Skriv en kommentar