Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Att göra omelett på 11 miljoner människoliv

Det otäckaste i Peter Longerichs otäcka bok Hur Förintelsen planerades (utkommit i dagarna) återfinns på sidan 87. Där berättar Longerich att några dagar efter den beryktade Wannseekonferensen i januari 1942 skrev en av mötesdeltagarna till en annan: ”Att göra en omelett utan att knäcka ägg går helt enkelt inte.”

Att reducera utredningen om elva miljoner judars utrotning till ett äggknäckandets banala metafysik rimmar tyvärr bara alltför väl med den störande cyniska ton som man kan läsa in i Wannseeprotokollet. I Longerichs bok liksom i protokollet (återgivet där i facsimil och i översättning) framtonar den iskalla byråkratiska sida av Förintelsen som inte får glömmas bort bland utrotningslägrens gaskamrar och likhögar. Och som nästan är lika ohygglig.

Samtidigt får jag in manus till Niclas Sennertegs kommande porträtt av Rudolf Höss. Som titelförslag har han givit det svar som Höss gav i Nürnberg på frågan om vad han nu kände inför alla illdåd han verkställde som kommendant i Auschwitz: ”Allt jag känner är att mina fötter gör ont.” Han ådrog sig nämligen en smärre köldskada i brittisk fångenskap.

I dessa två citat kan man ana vidden av den cynism som bredde ut sig i Tredje riket.

(Det ska dock sägas att det inte var där som idén om genomplanerade massmord först såg dagens ljus; i professor Klas-Göran Karlssons likaledes aktuella bok Det moderna trettioåriga kriget visar han, bland mycket annat, att Stalins Sovjet var före med detta.)

Skriv en kommentar
Kommentarer
2019-01-25 10:22
Tack ni läsare som skrivit till mig om att Stalin knappast är världshistoriens massmordspionjär; vad Karlsson noterar i sin bok är att Sovjet var före Tredje riket med idén. Något relativt formulerades olyckligt nog till något absolut.
Anders Bergman