Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Efterrätter

Den enda efterrättsbok du behöver.

BAKOM BOKEN:

Olle T Cellton

Författare

Varför en bok om just efterrätter?
– Jag älskar ju efterrätter, både att laga och att äta! Dessutom tycker jag många efterrättsböcker har för mycket fokus på pynt och för lite på det viktiga. Jag har själv saknat en dessertbok på svenska med enkla, goda efterrätter utan massa knåp

Har efterrätten den status den förtjänar?
– Jag tycker nog inte det, det läggs mycket krut och pengar på fin fisk och välhängt kött. Dessertern hamnar lite i skymundan, antagligen för att även om den inte blir helt perfekt, eller chokladen eller grädden är av absolut högsta kvalitet, så blir det ganska gott ändå. Och "ganska gott” har på något sätt kommit att accepteras för efterrätten. Detta gäller även på krogen.

Hur länge har du levt med de här recepten?
– Många recept har hängt med i över tio år, några bara ett par månader innan boken gick till tryck. Det har varit mycket testande i köket på Babette.

Vad gjorde du med alla efterrätter efter fotograferingen? 
– En hel del gick på menyn på Babette, en del åt vi hemma och vissa hamnade på fikabordet på Karlavägen 31 i Stockholm. Vad som hände med dem där vet jag inte.

Vilket är det största misstaget hemmakockar gör kring planeringen av efterrätter?
– Tid tror jag. Efterrätter är inte nödvändigtvis så tidskrävande i faktiskt arbete som folk tror, mycket kan man förbereda innan och sen avsluta på dagen bara. Ingen vill stöka med efterrätten när gästerna står och njuter av fördrinken.

Hur stor efterrättsknarkare är du själv?
– Det står ofta någon sorts kaka hemma på köksbänken om man äger så. Och jag älskar glass.

Namn: Olle T Cellton

Titel
Kock och kokboksförfattare
Favoritbakbok
David Lebovitz - Ready for dessert.
Kombinerar helst efterrätter med
Vinet Moscato d'Asti.
Bästa efterrätten en trött fredagskväll
Överbliven brownie blandad med vaniljglass eller mjölkglass.
Hobbys
Malmö FF.
På sängbordet just nu
Kokboken A Modern Italian Cook av Joe Trivelli.