Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

”Barns farliga lekar intresserar mig”

En kort skrivövning på nätet växte till den suggestiva ungdomsromanen Trettonde sommaren. Gabriella Sköldenbergs debut ställer frågor om skuld och oskuld.

 

Hur fick du idén till Trettonde sommaren?
– Det började faktiskt med en skrivövning om två medelålders män som konfronteras med en hemsk händelse. Något år senare plockade jag upp den idén igen, men bytte kön och ålder på karaktärerna – och då plötsligt började historien brännas på allvar. Eftersom jag delvis är en person som trivs väldigt bra med att umgås med folk i mitt eget huvud har skrivandet varit ett legitimt sätt att underhålla den sidan. Jag har under de senaste åren umgåtts oerhört mycket med Sandra och Angelica, huvudpersonerna i Trettonde sommaren.

 

 Var det självklart under arbetets gång att det var just en ungdomsroman du skrev?
– Inte alls. Jag trodde i all min naivitet att jag skrev en bok för folk i min egen ålder. Fördelen med att jag inte fattade att det var en ungdomsbok var att jag inte heller censurerade mig och tänkte målgrupp, utan öste på med vad Sandra och Angelica berättade för mig i mitt huvud. Att förlaget sedan berättade att det var en ungdomsroman jag skrivit kändes fantastiskt kul. Då tvingades jag rensa bort en hel del vuxentrams och pretentiösa ord i redigeringsprocessen, vilket historien bara gagnades av. Nu tycker jag definitivt att det är en bok för ungdomar – också.

 

Läser du själv ungdomslitteratur?
– Självklart! Jag kan bli upprörd när jag upptäcker en pärla till bok och inser att det är så många som missar den, bara för att den placerats i kategorin ungdomslitteratur. Jag tror stenhårt på att många föräldrar skulle förstå och hitta fler samtalsingångar till sina barn om de läste samma böcker.

 

Vad vill du helst att läsaren ska få ut i mötet med din bok?
– Jag är intresserad av frågor om skuld och oskuld, gränser och gränslöshet. Var det egna ansvaret börjar och slutar. Vuxna som blundar, barn som försöker hitta ett språk för att berätta om när det känns fel och hur man kan känna dragning till det som man vet är fel. Barns farliga lekar intresserar mig. Men framför allt vill jag att läsaren ska få uppleva en spännande historia.

 

Gabriella Sköldenberg arbetar som frilansskribent. Ungdomsromanen Trettonde sommaren är hennes skönlitterära debut.

Trettonde sommaren

Suggestivt skrämmande drama på liv och död, och om uppslukande tonårsvänskap.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma försommardagar. Här är det bästa receptet.