Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

Vi frågade vilken typ av boktips ni vill ha inför påsk. Massor av svar kom in om vilka genrer som ni vill ha rekommendationer inom. Utifrån era önskemål har vi nu satt ihop den ultimata läslistan inför påsk.
Hur många av böckerna har du ännu inte läst?

 

BLADVÄNDANDE SKÖNLITTERATUR MED SYLVASS GESTALTNING

 

Lyktsken av Michael Ondaatje

Romanen Lyktsken är en spionroman från efterkrigstidens England om tonåringarna Nathaniel och Rachel som blir övergivna av sina föräldrar med faderns arbete i Singapore som förevändning. Hela skeendet är en smula vagt, men krigsslut och kaos utgör ett slags normaltillstånd; syskonen lämnas i händerna på en man de kallar Nattfjärilen. När Nathaniel kort därpå hittar den koffert modern så omsorgsfullt packade inför sin avresa ännu stå orörd i källaren, är mysteriet ett faktum.

Lyktsken är existentiell ungdomsskildring och bladvändande spänningsroman i ett”, skrev Tidningen Vi, och Washington Post hyllade med orden "En elegant thriller med samma magnetiska dragningskraft som i en mörk saga.”

 

 Lyktsken av Michael Ondaatje boktips

Emil av Johan Heltne

Emil har inte träffat sin familj på tio år. Nu har han kommit till Teneriffa för att vara med sin farmor. Tillvaron är en räcka likadana dagar styrda av stränga regler: ingen alkohol. Inga droger. Ingen porr. Hård fysisk aktivitet.

Men hettan tränger sig på och semestertristessen blir efterhand kvävande. En spricka öppnar sig i Emil, och i den sipprar det förflutna långsamt in. När han börjar bryta mot sina regler kommer också hans egen historia svämmande: om vem han var den gången för femton år sedan i Uppsala, då han anklagades för våldtäkt, dömdes och sedan friades. Emil är en psykologisk roman om maskulinitet, sex och skam, som mänskliggör även den som har begått ett brott.

 

Lycka av Johan Kling

Johan Klings roman Lycka är en gripande och otroligt välkomponerad historia om en man mitt i livet som försöker förena kärleken till ett barn med drömmen om att kunna leva nära en annan vuxen igen. Det är ett av existensens stora dramer, kanske osynligt från utsidan men helt avgörande för den som lever i det. Med träffsäkra beskrivningar lyckas Johan Kling beskriva föräldraskapets konstanta oro och ångest över att vara tillräcklig, och om konstnärskapets ständigt överhängande brist på pengar.

Berättelsen är en Hjalmar Söderberg för vår tid – återhållet, stillsamt, men med stora konflikter under ytan.

 

Du lever i mig av Kajsa Grytt

Peter har begravt sin pappa och städat ur hans lägenhet, när han hittar nästan 300 brev av sin mamma som lämnade familjen när han var liten. Det sista bara någon månad gammalt. På andra sidan Atlanten, I new Orleans, söker han mamma efter kärleken i spillrorna av en dränkt stad.

Kajsa Grytt har lyckats skapa en vacker bladvändare om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären före sitt barn.

 

FAKTA

 

Uthållighet av Alex Hutchinson

Är det något påsken handlar om så är det uthållighet. Även om förbudet mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet har hävts, ses dagen traditionellt som en tid för stillhet och för många barn och rastlösa därför som ett enda långt test i uthållighet.

Perfekt då att ägna dagen åt Alex Hutchinsons Uthållighet – De tänjbara gränserna för din fysiska förmåga som i korthet handlar om att begränsningarna lika mycket sitter i huvudet som i kroppen och att du därför klarar mer än du tror.

 

Smartare än din telefon av Siri Helle

Lättsamt, uppmuntrande och utan pekpinnar berättar författaren Siri Helle om hur du tar kontrollen över din mobil och sätter fokus på det som är viktigt. Hon rensar bland myterna och missförstånden kring hur vi påverkas av våra mobiler, och ger tips, råd och förklaringar till varför telefonerna är konstruerade som de är.

Läs också 5 tips på hur du bryter digitala ovanor.

 

Det nordiska skafferiet av Johan Björkman

Inget säger högtid så mycket som mat. I kokboken Det nordiska skafferiet ger kocken Johan Björkman från Koka i Göteborg dig grunderna i hur du tillvaratar sommarens växter och grönsaker genom olika tekniker som torkning, syrning och fermentering.

Boken innehåller drygt 100 recept på allt från löksalt och lingonpulver till nässelsaft, inlagd grillad paprika, fläderpicklade morötter och ramslöksolja. Dags att börja planera nu, för att kunna äta av årets skörd även under den mörkare delen av året.

Det nordiska skafferiet av Johan Björkman bnoktips kokbok 

 

LITTERATUR SOM ÄR SOM TV-SERIEN GIFT VID FÖRSTA ÖGONKASTET

 

Au pair av Cecilia Hansson

Cecilia Hanssons Au pair är en skruvad och rolig memoar med hög igenkänningsfaktor på ämnet ”En inställd kärlekshistoria är också en kärlekshistoria”. Handlingen kretsar kring en misslyckad kärlekshistoria i ungdomen som blir till en besatthet genom hela livet, och om längtan efter något annat än det man får. Det här är ett boktips för dig som gillade I Love Dick, Nuckan och Egenmäktigt förfarande – eller ja, som sitter klistrad framför SVT:s Gift vid första ögonkastet.

 

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl

Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder. När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, men lyckan går snart över i en känsla av tomhet. Isabelle Ståhls Augustprisnominerade roman Just nu är jag här handlar om hur man ska kunna säga ”Jag älskar dig” i en avförtrollad tid där alla ord har förlorat sin mening, men där längtan efter närhet är ofrånkomlig.

”Länge tror jag att det är något slags fiktionslek: att Ståhl snart ska bryta illusionen och det ska visa sig att den efterlängtade relationen bara är en dröm, något Elise hittat på, så idyllisk och oväntad är den till en början. Och på sätt och vis är det också vad som händer. Det går nämligen långsamt upp för Elise att hon gett upp sin själ i utbyte mot trygghet och omvårdnad.”, skrev Expressen.

 

Idioten av Elif Batuman

Det är 1995 och e-post är helt nytt. Turkisk-amerikanska Selin anländer till Harvard för att läsa litteratur. Hon är intresserad av allt, omåttligt begåvad, lång och avig. Snart inleder hon en relation med den äldre matematikstudent Ivan, en relation som helt och hållet sköts via e-post. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp?

Idioten är en briljant, rolig och säregen roman om litteratur, ambition och kärlek. Det är en campusroman för dig som gillade Curtis Sittenfelds Prep, har en dragning år det absurda, eller som bara vill återuppleva det pubertalt romantiska i att ha en e-postromans.

 

Närmare varandra: nio veckor till en starkare parrelation av Maria Burman, Anna-Karin Norlander, Per Carlbring, Gerhard Andersson

Vad kan man säga - relationsproblem är vanliga och drabbar de flesta av oss någon gång (för vissa framför en miljonpublik). Denna självhjälpsbok får par att se hur problemen inte ligger hos den ena eller andra partnern utan uppstår i samspelet mellan dem. Paren guidas till att hitta mönster och ömma punkter i sitt samspel och får hjälp att bygga vidare på styrkor de har som par. 

Här får par lära sig hur de kan förbättra sitt samspel, hantera konflikter på ett konstruktivt sätt, öka acceptansen för olikheter och skapa mer närhet i sin relation. 

 

MEMOARER OCH DAGBOKSSKRIVNA BÖCKER

 

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig har blivit ett internationellt fenomen som sålts till ett 30-ta länder och hyllats av Barack Obama som ”En enastående memoar”. Det är en personlig berättelse om att växa upp i en mormonfamilj i Idaho och att vara helt avskärmad från samhället.

En gripande memoar om en människas resa från vanföreställningar och intolerans till bildning och den frihet som kommer med kunskap. Det här är en av vårens stora snackisar, och perfekt läsning till bokcirkeln.

Se även diskussionsfrågorna som hjälper till att få igång samtalet på bokcirkeln.

Allt jag fått lära mig av Tara Westover boktips memoar

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort av Eric Rosén

Lättillgänglig och varm bladvändare om att välja att älska sin förälder – även när denne gjort något oförlåtligt. Eric Rosén växer upp med en missbrukande pappa som en dag åtalas för mord, men boken handlar lika mycket om klass och att välja ett liv.

Borås Tidning skrev ”Jag tycker så mycket om Eric Roséns osentimentala sätt att närma sig saker som rimligen borde vara mycket svåra.”

 

Jag som var så rolig att dricka vin med av Rebecka Åhlund

Under två års tid är journalisten och tvåbarnsmamman Rebecka Åhlund konstant full. När det är som värst dricker hon två flaskor vin per dag. Hon har blivit en alkoholist som smusslar och ljuger. När hon fyller 40 år går Rebecka slutligen med i Anonyma Alkoholister och säger för första gången i sitt liv: ”Jag heter Rebecka och jag är alkoholist.”

Jag som var så rolig att dricka vin med är en personligt hållen dagbok som sträcker sig över ett års tillnyktrande och kampen för att bli frisk. Med smärtsam uppriktighet och drastisk humor berättar Rebecka Åhlund om att vara mamma, partner, yrkesarbetande, dotter, syster – och alkoholist. Om ångesten, skammen och skulden, och om att förlåta den skada man har åsamkat sina barn. Men också om det livsbejakande i att sluta bedöva sig med alkohol och möta tillvaron som den där.

 

KLIMATFIKTION

 

Binas historia av Maja Lunde

När Binas historia gavs ut blev boken den bäst säljande boken i Tyskland alla kategorier det året vilket gjorde den norska författaren Maja Lunde till en nordisk sensation. Romanen är den första delen i Maja Lundes klimatkvartett om de fyra elementen med människans och naturens sårbarhet i centrum. Ur olika tidsåldrar vävs tre berättelser ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.

 

Blå av Maja Lunde

Romanen Blå är en internationell bästsäljare och skrämmande läsning om vattenkatastrofen i världen. År 2041 flyr den unga fadern David krig och torka i södra Europa för att tillsammans med sin dotter Lou hitta sin fru och nyfödda son som de har separerats ifrån. Det är en framtid av torka och konflikter, där vattnet inte räcker till oss alla.

Blå är den andra delen i Maja Lundes klimatkvartett, och handlar om vattenbristen i världen, och utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan.

 

 

KLASSIKER

 

Stoner, Butcher’s Crossing och Augustus av John Williams

John Williams svepte in närmast med orkanstyrka i den svenska kritiken och läsande allmänheten 2014, när den svenska översättningen av hans tredje roman Stoner kom ut. En på ytan ytterligt lågmäld men samtidigt obetvinglig bok om en universitetslärare från små omständigheter, vars liv, som i mycket annat är solkat och brutet, lyses upp av kärleken till läsandet och litteraturen.

Natur & Kultur följde upp med utgivningen av Butcher’s Crossing och Augustus, en västernroman om buffeljakt och en brevroman om Roms störste kejsare.

Dessa tre böcker – som var de romaner han ville kännas vid – ser vid en första anblick ut att vara skrivna av tre olika författare, men när man läser dem ihop upptäcker man likheterna: utvecklingsromaner alla tre, om unga människor som formas och stöts av de uppgifter de sökt sig till.

 

Läs också författaren, översättaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer och kulturjournalisten Anneli Dufva diskutera John Williams storhet. 

John Williams boktips klassiker

 

Vill du ha fler boktips rakt ner i inkorgen? Prenumerera på något av våra nyhetsbrev för att få läsrekommendationer inom det område som just du är intresserad av. Vi lovar att inte skicka för ofta. 

Lyktsken

Michael Ondaatje, författaren till Den engelske patienten, är tillbaka med en ny stor roman.

Emil

En roman om maskulinitet, sex och ett samhälle präglat av våldtäktskultur – och om en man som fälls men senare frias för våldtäkt.

Lycka

En skilsmässohistoria om ångesten i att inte träffa sitt barn tillräckligt mycket.

Du lever i mig

Om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären och lämna sitt barn.

Uthållighet – de tänjbara gränserna för din fysiska förmåga

Begränsningen sitter lika mycket i huvudet som i kroppen – du klarar mer än vad du tror.

Smartare än din telefon

Bli lyckligare och klokare med ett smartare förhållningssätt till din telefon.

Det nordiska skafferiet

Grunderna i hur du kan ta vara på sommarens växter och grönsaker genom olika tekniker som torkning, syrning, fermentering och liknande.

Au pair

En inställd kärlekshistoria är också en kärlekshistoria!

Allt jag fått lära mig

Internationell bästsäljare om en ung människas strävan från en mormonuppväxt till bildning.

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort

Om att bli vuxen i skuggan av ett brott. Om missbruk, fängelsestraff och konsten att ta konsekvenserna av sina handlingar.

Jag som var så rolig att dricka vin med

Drabbande om att tillfriskna från en av våra folksjukdomar: alkoholism.

Blå

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Stoner

Vacker nyutgåva av succéromanen som tog världen med storm.

Butcher's Crossing

Påkostad nyutgåva av författaren som tog världen med storm ett kvarts sekel efter sin död.

Augustus

Succéförfattaren John Williams brevroman om Roms störste kejsare finns nu i påkostad nyutgåva, formgiven av Nina Ulmaja.

John Williams: Mannen som skrev den perfekta romanen

Litterär biografi om mannen bakom Stoner och hans egna struliga liv.

Idioten

Om att vara ung och helt oförmögen att växa upp – en idiot, helt enkelt.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.