Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bästa Mors dag-presenttipsen

Ingen har givit dig så mycket i livet som mamma – bokstavligt talat. Så lägg lite krut på att ge något fint tillbaka. Här är de 5 bästa presenttipsen till Mors dag.

Bästa Mors dag-presenttipsen
Bästa Mors dag-presenttipsen

Odlingstips från den bohemiska eliten (eskapism i dess bästa form)

Ibland finns det något trösterikt och peppande i att se att historien är full av urflippade, vilda och galna människor. I odlingsboken I odödliga odlares sällskap berättar Elin Unnes om några av odlingsvärldens mest inspirerande knäppgökar. Världens mest banbrytande trädgårdsmästare gick nämligen inte runt och kände in rummet barfota. Istället var de aristokrater, detroniserade prinsessor, rättshaverister och självvalda eremiter. Med sin hyllat särpräglade och underfundigt humoristiska stil tecknar Elin Unnes porträtt av några av världens mest bohemiska, enastående odlare och deras livsöden. Är det en enda odlingsbok du ska ge mamma på Mors dag så är det I odödliga odlares sällskap, som inte bara bjuder på historiens bästa odlingstips, utan även utanför boxen-personerna bakom tipsen.

 

Allmänbildande exposé över giftets historia (japp, Mors dags-tårtan ingår i giftsegmentet*)

”Du är mitt gift” sjöng Alice Cooper och en hel värld skrek med. Låten från 1989 kanske inte förändrade världshistorien (videon censurerades för att fotomodellen Rana Kennedy i en sekvens endast var iförd tangatrosor, och det tycks inte ha satt några större spår i dagens medieklimat), men det finns det många andra gift som gjorde. Exempelvis arsenik, LSD, kakelugnar (japp), Rhododendronhonung, svampar, och kaffe (en kopp innehåller ett par tusen kemiska föreningar, men här kanske man kan tänka som i fallet Alice Cooper, att det inte dödar?). Sveriges främsta giftexpert Olle Matson berättar i boken Allt är gift inlevelsefullt och underhållande om gifterna som har påverkat historiens gång. En perfekt Mors dags-present till den som vill läsa om hur gift hjälpt människan att få herravälde över planeten (och varför vi fortsätter att använda gift i vår vardag – som i färgen på Mors dags-tårtan, exempelvis).

* Och inte på ett socker dödar-sätt.

 

 

Tv-seriesubstitut om livet på max

Om barnens mamma är en av alla de som maratonplöjde förlagsbransch-tv-serien Younger i vintras är Jenny Jägerfelds Blixtra, spraka, blända! den perfekta Mors dags-presenten för att fylla den där slut på tv-serie-tomheten. Det handlar om en ung kvinna med livet på max: sprit, sex, droger i Stockholms media- och förlagsvärld, fast glammigare (fråga oss). En dröm om hur livet som författare borde vara – ett Manhattan fast i Stockholms kulturvärld. Kort sagt: eskapism för de flesta av oss, vardag för Rebecca & Fiona. Jenny Jägerfelds uppskruvade roman är ett boktips för varje mor som gillar titlar som Ensam ung kvinna söker, The Talented Mr Ripley och Louise Boije af Gennäs Ta vad man vill ha.

 

 

Factfulness = mindfulness

Ja, högerextremismen breder ut sig och klimathotet är lika överhängande som ett regnoväder på midsommarafton. Klart man blir stressad. Klart man känner domedagsstämningen där mellan deadline och dinner. Men är det verkligen så illa? Och framför allt: Vad gör det med oss att gå runt och må dåligt hela tiden? Den bästa presenten du kan ge mamma på Mors dag är boken Factfulness, som kommer ge henne en mer korrekt bild av världen och därmed slippa stressa upp sig över fel saker (som att världen är mer skrämmande, våldsam och hopplös än vad den egentligen är). Kort sagt: ge henne ett stycke mindfulness i vardagen.

 

 

Du är presenten

Det sista Mors dags-presenttipset är inte så mycket en bok, som vad boken faktiskt innehåller. Att du lagar dig igenom samtliga recept – snacka om en present som räcker året ut! Här faller valet av boktips på vilken inriktning och nivå som du själv väljer att hålla i köket:

Tove Nilssons Ägg – Recept & teknik innehåller alla de bästa äggrätterna som egg burger, carbonara, äggmacka med avokado och chili, bibimbap, shakshuka och huevos rancheros (rekommenderas varmt!).

Kafé Pom & Floras Frukost hela dagen innehåller också en hel del ägg, men även en massa andra fantastiskt goda, nyttiga och framför allt snygga rätter. Tänk instagramvänlig mat så fattar du galoppen. Och ja - man kan äta frukost hela dagen.

Allt är gift

Om gifterna som förändrats historiens gång, av Sveriges främsta giftexpert.

I odödliga odlares sällskap

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Factfulness

Så funkar världen! Lär dig tänka som Hans Rosling.

Ägg

En praktbibel om ägg - hur du kokar dem och alla de klassiska äggrätterna plus några nya favoriter.

Frukost hela dagen

God och snygg frukostmat från grundarna av kafé Pom & Flora.

Du kanske vill läsa...

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

5 romaner att läsa i sommar

Nina Eidem, förläggare för skönlitteratur, tipsar om romanerna du bara måste läsa i sommar. 

Ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

Boktips för den introverte

Sommarstugehäng och släktträff i all ära – en bok är ändå sällskap nog. Här är 5 boktips för den introverte semesterfiraren.