Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

De flesta förknippar mat-Köpenhamn med nynordiska laboratoriekök, smørrebrød och öl. Men den starkaste trenden de senaste åren har varit – pasta.

 

Allt började på Era Ora, en liten krog i Christianshavn som serverat norditaliensk gourmetmat sen 1983, haft en Michelinstjärna sen 1997 och häromåret utsågs till "världens bästa italienska restaurang utanför Italien" av det ansedda matmagasinet Gambero Rosso. Jag tycker själv själv att Era Ora är alldeles för stelt, men under åren har mängder av Era Ora-kockar öppnat egna, helt fantastiska ställen. Dessa har i sin tur omskrivits av utländska journalister som varit i stan för att besöka Noma, Relæ och Amass.
När ekonomin kollapsade i Italien spred sig ordet bland landets kockar om en stad i norr med mängder av bra restauranger som letade efter italiensk kökspersonal. Idag har Köpenhamn en stor diaspora av klassiskt skolade italienska kockar som tagit intryck av det nynordiska kökets experimentlusta. Den som reser till Köpenhamn kan därför äta fantastisk pasta. Jag känner en berest matjournalist som till och med säger att man just nu äter bättre italiensk mat i Köpenhamn än i Rom.

 

Rufino

Den här källarrestaurangen i Christianshavn har blivit ett slags fritidsgård för alla de italienska krogmänniskor som flyttat till Köpenhamn. Här sitter man på långbänkar och äter rätter från det rustika romerska trattoriaköket. Här har jag ätit mitt livs bästa spaghetti carbonara. Sommelieren Alberto Sala är en naturvinsdetektiv som snokat runt hela Italien för att finna drycker som matchar maten.

Måndag till lördag 18–23

Strandgade 14 (Christianshavn)

rufino-osteria.com

 

Mangia

På Mangia specialiserar man sig på rätter från barolovinets hemregion Piemonte.

Det betyder att man här äter strängtunn tajarinpasta och fyllda plin-knyten. Gemensamt för bägge pastasorterna är att degen är papperstunn och fullproppad med äggulor. Resultatet är en mjuk och saftig pasta som liksom aldrig blir helt al dente, men som suger åt sig extremt mycket smak av det den serveras med. Mangias pliner fylls med kött från kanin, kalv och gris, vänds i steksky och är så goda att de för min del inte skulle behöva ha något annat på menyn.

Tisdag till torsdag 17.30–24, fredag och lördag 17.30–02

Bagerstræde 9 (Vesterbro)

mangia.dk

Mangia - bästa pastarestaurangerna ur guideboken Köpenhamn för foodisar 

 

Bæst

Bæsts pizzor, av napolitanskt snitt på mjuk, fluffig surdeg, bakas i en handbyggd Stefano Ferrara-vedugn och spöar den mesta konkurrensen mellan Neapel och Falkenberg. (Ni har väl varit på Lilla Napoli, Sveriges bästa pizzeria?) De flesta av charkuterierna och ostarna görs på råvaror från Christian Puglisis gård utanför stan. Mozzarellan på mjölk från hans jerseykor serveras timfärsk och borde, likt Den lille havfrue, föräras ett eget vykort som turister kan skicka hem till sina släktingar. 

Måndag till onsdag 17–22.30, torsdag till söndag 12–15 och 17–22.30

Guldbergsgade 29 (Nørrebro)

baest.dk

Baest - basta pastarestaurangerna ur guideboken Köpenhamn för foodisar 

 

Il Buco

Il Buco har varit mitt kvarters- och stammishak sedan ett gäng unga och vackra italienare flyttade in i den rostiga lagerlokalen, hängde upp skyltar för det italienska kommunistpartiet och började importera otroliga italienska ostar, charkuterier och kampanianska naturviner som lagrats i nergrävda amforor. Min tvååriga dotter älskar den halvannan meter höga trästtatyn av Jesus och de uppstoppade djuren i baren. Kockarna lagar god okomplicerad pasta och bagaren Michael Korbo gör några av Köpenhamns bästa surdegsbröd och croissanter.

Alla dagar 7.30–24

Njalsgade 19 C (Islands brygge)

ilbuco.dk

il buco basta pastastallena i kopenhamn ur guideboken kopenhamn for foodisa 

 

Barabba

Om man efter midnatt blir sugen på ett fat rustik pappardelle med gåsragu och ett fågelbo spaghetti alla chitarra med finhackad rå havskräfta ska man gå hit. Krögaren Riccardo Marcon arbetade tidigare på Nomas lillasyster 108, men pangar här av kraftigare italienska smakfyrverkerier. Den binchotan-grillade bläckfisken, sicken jävel alltså.

Söndag och onsdag 18–01, torsdag till lördag 18–02

Store kongensgade 34 (Indre by)

 

Italo Disco

Precis som på de familjekrogar man älskar under resor till Italien har man här egentligen inga val när det kommer till maten. Man beställer menyn, för 400 danska kronor. Sen tjongar den bullrande Bo Jørgensen ut den ena tallriken efter den andra.

I princip alla råvaror direktimporteras från Italien, och menyn följer årstiderna.

På söndagar bjuder man in till en billigare fællesspisning, då bygger menyn på överblivna ingredienser, och man tömmer alla de vinflaskor som öppnats under veckan.

Tisdag till lördag 18–24, söndag 18–23

Oehlenschlægersgade 5 (Vesterbro)

italodisco.dk

Köpenhamn för foodisar

Personlig mat- och dryckesguide till staden som har drivit en stor del av matutvecklingen i världen framåt.

Rom för foodisar

En matguide till stan där du har störst risk att hamna på dålig turisthak.

Tokyo för foodisar

Tokyo har 150 000 matställen – du behöver Jonas Crambys guide för att hitta rätt.

Paris för foodisar

Den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.