Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bästa presenttipsen till Fars Dag

Det spelar ingen roll om pappa gillar historia, en bra roman eller att resa – vi har presenttips för alla intressen. Presenttipsen till Fars Dag 11/11 sträcker sig från kriget i Poltava 1709 till krisen i Silicon Valley 2018.

 

Poltava av Peter Englund

Nu finns Peter Englunds klassiker Poltava i en ståtlig nyutgåva. 1709 låg Sverige i krig med Ryssland, Danmark och Sachsen-Polen. Sverige skulle överraska de ryska soldaterna men de hann före, 10 000 soldater fick sätta livet till natten som kom på att bli början på slutet av stormaktstiden. Vad passar pappa bättre än ett blodbad utan dess like?
Poltavla har funnits i tryck i rekordlånga 30 år, och den här reviderade utgåvan innehåller ett flertal nya kartor och texter - perfekt för pappan som längtar efter att grotta ner sig i vår historia.   

Utgåvan finns även signerad av författaren Peter Englund i begränsad upplaga här på Karlavägen 31. Det här är ett Fars Dags-presenttips för den militärhistorieintresserade pappan som uppskattar gedigna och unika historieböckerböcker.

Bästa presenttipsen till Fars Dag - boktips

 

Geniet från Breslau av Lena Einhorn

Är din pappa också ett geni, ambitiös och har ett faderskomplex? Då kommer han identifiera sig med huvudkaraktären Fritz Haber i Lena Einhorns Geniet från Breslau. Romanen handlar om Nobelpristagaren Fritz och hans fru Clara Immerwahr, den första kvinna att doktorera i kemi (!) i ett Tyskland i framkant. Vi följer parets äktenskap under årtiondena innan första världskriget, hur allt som verkade så lovande stegvis försvann.   

Geniet från Breslau är en stark roman som bjuder på allmänbildning, världskrig och äventyr - ett presenttips för pappan som gärna ser sig som allmänbildad eller har ett genuint historieintresse.

Bästa presenttipsen Fars Dag - boktips 

 

Internet är trasigt av Karin Pettersson och Martin Gelin 

Augustnominerade Internet är trasig av Karin Pettersson och Martin Gelin berättar var allt som verkade så bra gick fel. Var tog demokratin vägen och vilken agenda har våra digitala diktatorer? Google, Facebook och Apple bara fortsätter att växa. Silicon Valley-jättarna har flest marknadsandelar och lockar till sig personal från andra företag med sina löner och förmåner. Internet är trasig blottlägger världen bakom våra sociala medier.

Vad kan vara finare än att ge pappa ett kritiskt öga i tider av svajiga algoritmer? Internet är trasigt är ett presenttips till pappan som hänger med i vad som händer på samtalsagendan - och just nu är det Silicon Valley-företagens affärsmodeller som har parkerat sig där.

Bästa presenttipsen till Fars Dag - boktips

 

Stridens skönhet och sorg 1918 av Peter Englund

Har pappa läst allt som finns att läsa om andra världskriget? Frukta inte. Här är det bästa boktipset för den historieintresserade: Stridens skönhet och sorg 1918 av Peter Englund. Efter att ha berättat om första världskriget år för år är Englund nu framme vid 1918 – på många vis krigets mest dramatiska år. Stridens skönhet och sorg 1918 utgörs av ett omfattande pussel av människors historier, och likt de tidigare banden innehåller det sällan eller aldrig tidigare publicerat material.

Sätt boken i händerna på din pappa och låt Peter Englund berätta om hur världen krigade för 100 år sedan. Det är endast genom vår historia vi kan förstå vår samtid – pappa kommer att tacka dig.

Bästa presenttipsen till Fars Dag - boktips

 

Köpenhamn för foodisar av Erik Eje Almqvist

Paris för foodisar av Elin Unnes

Rom för foodisar av Peter Loewe

Tokyo för foodisar av Jonas Cramby

Reser din pappa också med magen? Lägger han veckor av research för att hitta de bästa restaurangerna, bokar bord i förväg och drar med er till någon inhemsk restaurang långt bort från turistområdena? Om ja, då är Natur & Kulturs reseguideserie för foodisar ett presenttips till honom. 

De behändiga böckerna är personligt skrivna guider av en ambitiös journalist med ett genuint matintresse och relation till en stad. Fokus ligger på att det ska vara gott, kul och prisvärt, snarare än tips på fine dining. Reseguiderna har givits ut i USA, England och Australien och blivit omskriven i Monocle, vars chefredaktör Tyler Brûlé älskar serien.

Författarna guidar dig till det bästa ramenstället i Tokyo, den godaste crème brûléen i Paris, den krämigaste pastan i Rom och till de godaste drinkarna i Köpenhamn. Hjälp pappa att göra nästa resa lite godare!

Kolla även in Tokyo för foodisar-t-shirten som vi tagit fram i limited upplaga i samarbete med Black Ways Co.

Bästa presenttipsen till Fars Dag - boktips

Signerad utgåva av Poltava

I samband med den utökade nyutgåvan av Poltava släpper vi ett antal exklusivt signerade exemplar i begränsad upplaga.

Geniet från Breslau

Vetenskaplig spänning under första världskriget, och om att köra över sina egna ideal.

Internet är trasigt

Om hur Silicon Valley gått från att vara demokratins frälsare till ett hot mot civilisationen.

Paris för foodisar

Den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen.

Köpenhamn för foodisar

Personlig mat- och dryckesguide till staden som har drivit en stor del av matutvecklingen i världen framåt.

Rom för foodisar

En matguide till stan där du har störst risk att hamna på dålig turisthak.

Tokyo för foodisar

Tokyo har 150 000 matställen – du behöver Jonas Crambys guide för att hitta rätt.

Stridens skönhet och sorg 1918 - få boxen på köpet

Sista delen i Peter Englunds uppdaterade och hyllade svit om första världskriget.

Du kanske vill läsa...

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Elin Bengtsson om Rosenregimen

Elin Bengtsson om relationen mellan språk och makt

Rosenregimen är en lyrisk berättelse om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Hon ger monstren ett ansikte

”De är fruktansvärda, äckliga, fascinerande, respektingivande och farliga varelser, och det vill vi visa”. Lina Blixt fick i uppgift att illustrera det läskigaste som finns.

Livet på krogen förr och nu.

Ett samtal om krogliv genom 700 år och utvecklingen i nutid.

torsdag 22 november 2018 Akademibokhandeln LundeQ, Stora torget 3, Uppsala

Tellström och Almqvist snackar krogliv genom historien och i nutid