Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bästa presenttipsen till Mors Dag

Uppvakta mamma genom att ge henne egentid i form av en bok. Här är de 5 bästa presenttipsen till Mors Dag.

Episk roman som bäddar för en vecka på soffan

Kejsarens barn av Claire Messud

Att få sjunka ner i en veckas sträckläsning kan ibland vara mer avkopplande än en charter till solen (och billigare för dig). Kejsarens barn är sommarens stora roman, för läsare som gillar Jonathan Safran Foers episka romanstil, och en bok som din mamma garanterat kommer uppslukas av.

Det är också en av de stora romanerna om 9/11, och var Claire Messuds genombrott som författare. Kejsarens barn är en myllrande rik berättelse om ärelystnad, drömmar, vänskap och svek, där privata dramer utspelar sig mot en fond av ett splittrat samhälle i snabb förvandling. 

Kejsarens barn är ett presenttips till modern som ömmar för episkt storslagna romaner, och som älskar att låta sig uppslukas av en riktigt bra bok.

 

Bästa presenttipsen till Mors Dag - boken Gift
Boken Gift av Tove Ditlevsen

 

Fängslande läsning av skandalomsusad författare

Gift av Tove Ditlevsen

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker, som skärskådar kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skörhet.

Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka. Hon skrev det hon levde, och medierna älskade att skriva om henne.

Gift är ett Mors Dags-presenttips till mammor som gillar Eileen Myles Chelsea girls och andra feelbad-biografier. 

 

Bästa presenttipsen till Mors Dag - boken Mor om natten
Boken Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

 

Mångbottnad historia om mor/barn-förhållandet

Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

Har din mamma stenkoll på den nordiska litteraturen och vilka romanerna som toppar landets kritikerlistor? Älskade hon Vidgid Hjorths relationsroman Arv och miljö (som kommer i pocket i sommar)? I så fall är Niels Fredrik Dahls Mor om natten är ett läsvärt presenttips.

Flera år efter att modern har dött öppnar författaren hennes dagbok och som han fått flera år före hennes bortgång men inte öppnat. Hon skrev den när han var en liten pojke. Han tog emot den utan att egentligen vilja ha den. Han hade långt tidigare stängt henne ute från sitt liv.

Mor om natten är en hyllad och mångskiktad roman om närhet och avstånd mellan och mor och en son. Det är ett kvinnoporträtt och ett självporträtt, en berättelse om en barndom och ett äktenskap, en djupt personlig roman om att leva nära tillsammans med en annan människa, utan att egentligen känna varandra.

 

Bästa presenttipsen till Mors Dag - boken Paus 
Boken Paus - Konsten att göra något annat av Patrik Hadenius

 

Forskningen som rättfärdigar pauser

Paus – Konsten att göra något annat av Patrik Hadenius

Bodil Jönssons citat om boken Paus – Konsten att göra något annat, säger egentligen allt: ”Om du tror att pauser bara är slöseri med tid, kan Patrik Hadenius bok Paus bli en äkta ögonöppnare. Det är ofta just i själva mellantiden som man inte bara hämtar kraft utan också kan drabbas av omvälvande insikter.”

Boken Paus är helt enkelt en puff i rätt riktning för att få mamma att stanna upp och lukta på rosorna, så att säga.

Paus Konsten att göra något annat är ett Mors Dags-tips till mammor som gillade Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid, eller som behöver återhämtande inspiration inför semestern.

 

Bästa presenttipsen till Mors Dag - boken Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates 
Boken Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates

 

Stärkande om kvinnors potential till förändring

Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates

I Kvinnor förändrar världen skildrar Gates sitt feministiska uppvaknande, stunden då hon insåg sambandet mellan kvinnors självbestämmande och samhällets välmående. Den fråga som ledde Gates in på den globala arenan var familjeplanering och tillgången till preventivmedel. I samhällen där kvinnor har tillgång till preventivmedel är kvinnorna friskare och har högre inkomst, och deras barn mer välnärda och högre utbildade.

Utifrån en personlig övertygelse om att alla liv är lika mycket värda, och inspirerad av sin mentor Hans Rosling, berättar Melinda Gates om sin resa från jobbet som dataingenjör på Microsoft till rollen som grundare av världens största privata stiftelse.

I Kvinnor förändrar världen visar Melinda Gates vilka oerhörda möjligheter det finns att driva på förändring i världen, både för politiken, näringslivet och oss som individer.

Kvinnor förändrar världen är ett presenttips till modern som slukade Roslings biografi Hur jag lärde mig förstå världen, imponeras av domaren i USA:s högsta domstol; Ruth Bader Ginsburg, och som läste Gloria Steinem i ungdomen.

Kejsarens barn

Kejsarens barn är en av de stora romanerna om 9/11 och var Claire Messuds genombrott som författare.

Gift

Den hyllade danska författaren Tove Diflevsens främsta verk.

Mor om natten

Hyllad roman om närhet och avstånd mellan en mor och en son.

Paus - Konsten att göra något annat

Pauser en förutsättning för att få något gjort – här får du lära dig hur du gör.

Kvinnor förändrar världen

Melinda Gates: om du vill lyfta ett samhälle - satsa på kvinnor.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.