Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Blå

av Maja Lunde

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Med Binas historia som den bäst säljande boken i Tyskland alla kategorier förra året, och utgiven i ytterligare 32 länder, är den norska författaren Maja Lunde en nordisk sensation.

Nu kommer del två i hennes klimatkvartett om de fyra elementen med människans och naturens sårbarhet i centrum. Blå handlar om vattenbristen i världen, och utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan.

År 2017 seglar den snart 70-åriga Signe ensam från sin barndomsby i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Vad som startar som en kärlekshistoria, rullas under den ensamma färden över havet upp som orsaken till varför de en gång skildes åt.

År 2041 flyr den unga fadern David krig och torka i södra Europa för att tillsammans med sin lilla dotter Lou hitta sin fru och nyfödda son som de separerats ifrån. Det är en framtid av torka och konflikter, där vattnet inte räcker till oss alla.

Historierna vävs samman den dag då David och Lou under en promenad från flyktinglägret de hamnat på upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård.

Blå är en skrämmande läsning om de pågående klimatförändringarna. Böckerna i Maja Lundes klimatkvartett kan läsas som fyra fristående romaner, och är en nödvändig läsning för varje härförare av klimatfrågor och dito förnekare.

En bok för dig som förfasas över att det går åt 10 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans, eller att dagens prispressade matproduktion gör att torra områden som Kalifornien odlar vattenintensiva grödor som ris, mandlar och valnötter, vilket har gjort att området nu drabbats av den värsta torkan på hundra år.

 

Maja Lunde gjorde sin vuxendebut med Binas historia 2015, som blev en av de bäst säljande böckerna i Tyskland de senaste tio åren. Hon har tidigare skrivit en rad barn- och ungdomsböcker samt manus för ett flertal tv-serier.

Läs mer

SAGT OM BOKEN:

”En ny bästsäljare är född. Gedigen och imponerande. Hennes första roman erövrade världen. Men den här boken har Maja Lunde gjort det igen.”

Dagens Næringsliv
Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2018-05-07
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127157415
  • Översättare: Lotta Eklund
  • Originaltitel: Blå
  • Sidantal: 359
  • Mått: 140 x 215 x 30 mm
  • Vikt: 570 g
Lagerstatus: I lager

Ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

Maja Lunde om klimatförändringar

Maja Lundes roman Binas historia blev en världssensation när den kom häromåret. Hennes nya roman Blå är skriven på samma vis men handlar om en framtid där vattenbristen är ett faktum.

11 böcker att läsa i sommar

Sommaren är som gjord för läsning - här ger redaktionen sina bästa boktips inför semestern.

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

5 boktips på klimatromaner

I takt med att allt fler får upp ögonen för klimatfrågan tar cli-fi större plats - böcker som handlar om framtiden och klimatet. Vi listar 5 klimatromaner att lägga till läslistan.

Så minskar vi vårt klimatavtryck

Efter att ha tassat kring de ekologiska hyllorna i mataffären i åratal är 2018 året då vi fullt ut satsar på att minska vår klimatpåverkan. De här är våra sex förbättringsområden för året.

Senast visade produkter