Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bli klimatsmart: Så vårdar du dina kläder

Du kan inte laga världen – men du kan hjälpa den genom att vårda dina kläder så att de håller längre. Lappat och lagat-författaren Kerstin Neumüller visar hur du blir klimatsmart.

Genom att vårda dina kläder på rätt sätt förlänger deras livstid - och slipper bidra till det avfallsberg som svenskarnas konsumtion innebär, där åtta av 13 inköpta kilo textilier per år slängs.

Kerstin Neumüller, aktuell med hantverksboken Lappat och lagat, ger en kort introduktion till fyra av våra vanligaste klädesmaterial - och hur du tar hand om dem. 

 

Ull

Ullfibern innehåller mycket luft vilket gör att det upplevs varmt. Även om ull blir blött behåller det värme. Ull är också smutsavstötande vilket gör att du inte behöver tvätta det ofta, det räcker ofta att vädra. Om du får noppor på ull så låt dem vara, de kommer att falla av med tiden.

 

Silke

Siden kommer från sikeslarven och har en lätt fiber vilket gör att den anpassar sig efter din värme: är du sval blir plagget varmt och vice versa. Var försiktigt när du tvättar silke eftersom det tappar sin styrka när det blir blött.

 

Bomull

Bomullsfibern blir lätt smutsigt, men fördelen är att också lätt kan rengöras. Men var uppmärksam på att bomull krymper när blir blött. Bomull tål höga temperaturer, men försök att undvika allt för varmt vatten.

 

Syntetiska material

I regel tål syntetiska material att tvättas i 40 grader. Idag blandar man dem ofta med bomull, var därför noga med att läsa tvättrådet. Och var försiktigt med sköljmedel eftersom det försämrar materialets egenskaper. Tyvärr bildas ofta envisa noppor på plagg som består av syntetiska material i kombination med bomull, ofta fungerar en noppborttagningsmaskin bra men i vissa fall kommer nopporna att bestå.

 

Lappat och lagat är en inspirerande bashantverkbok för dig som vill lära dig allt om att ta hand om dina plagg bättre. Här finns såväl materiallära som lagningar för hand och med symaskin, från osynliga lagningar till vackert synliga, i svensk, japansk och amerikansk stil. Det här är en hantverksbok för dig som älskar denim, heritagestilen eller vill leva mer klimatsmart.

Lappat & lagat

Inspirerande handbok om hur du tar hand om och förlänger livet på dina kläder istället för att köpa nytt.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.