Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

7 böcker för 12-åringen att läsa själv under sommarlovet

Bulla upp med böcker inför ett långt och härligt sommarlov. Här är sju boktips för 12-åringen och uppåt.

Böcker för 12-åringen att läsa under sommarlovet
Böcker för 12-åringen att läsa under sommarlovet

Hjärtat är en knuten hand av Ingrid Ovedie Volden

Hjärtat är en knuten hand är en Romeo och Julia-berättelse med högt tempo, om coola killen som träffar den blyga tjejen och om att ha lovat sig själv att inte bli kär. Det är en lättläst roman med korta kapitel, enkelt språk och högt tempo för 11–14-åringar som gillar realism, Gossip girl och Skam.

 

Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg

Kusinerna Angelica och Sandra är födda på samma dag med ett års mellanrum. Där Angelica är den fogliga och lugna, är Sandra den bångstyriga och vilda. Hela sommarlovet är de oskiljaktiga på landet hos morfar. Det är de två mot världen. Men de är också utlämnade åt varandra och långt från de vuxnas blickar. Under den trettonde sommaren svänger pendeln och Sandra framstår plötsligt som välkammad och kontrollerad. Angelica då, vem är hon? Hon som alltid fått beröm för att inte vara som Sandra? Och hur långt är hon beredd att gå för att fortsätta vara Sandras vän? Successivt förflyttas gränserna till en lek på liv och död.

 

Ellinor av Katarina von Bredow

Ellinor är den första delen i en trilogi om Ellinor, Victor och Leo som följer dem under några månader i sexan, ett år då mycket förändras och saker ställs på sin spets. Vi möter ämnen som svartsjuka och skilsmässa, att som kille vara tyst och eftertänksam, att tassa på tå och försöka vara alla till lags, och om att inte vilja bry sig om killar och kärleken, men ändå trilla dit. Till höst kommer del två, Leo.

 

Lyras färd av Philip Pullman

Floden Themsen svämmar över sina bräddar. Lyra är bara sex månader gammal – undangömd i ett nunnekloster, eftersökt både av sin far, lord Asriel, och av mörkare krafter. Pojken Malcolm blir en oväntad hjälte när han räddar Lyra ur det översvämmade klostret. Han kämpar för att undkomma både förföljare och vattenmassor och sätta Lyra i säkerhet.

Lyras färd är den första delen i en efterlängtad ny trilogi som tar vid där sista boken i Philip Pullmans tidigare älskade klassikerserie slutade. Åldersmässigt är Philip Pullman steget efter Harry Potter.

 

Missa inte de första tre delarna som prequelen Lyras färd bygger på: Guldkompassen, den första boken i den internationellt hyllade storsuccén, Den skarpa eggen och den tredje och avslutande Bärnstenskikaren.

Hjärtat är en knuten hand

Lättläst och inkännande om förälskelse för mellan- och högstadieåldern.

Trettonde sommaren

Suggestivt skrämmande drama på liv och död, och om uppslukande tonårsvänskap.

Ellinor

Skam-upplägg från tweenisarnas drottning Katarina von Bredow.

Boken om stoft: Lyras färd

Efterlängtad ny bok i Philip Pullmans världssuccé-serie.

Guldkompassen

Den första boken i den internationella storsuccén av Philip Pullman.

Den skarpa eggen

Den andra delen i Philip Pullmans internationellt hyllade serie Den mörka materian.

Bärnstenskikaren

Den tredje och avslutande delen i Philip Pullmans världssuccéserie.

Du kanske vill läsa...

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.

Månadens boktips: Augusti

I augusti tipsar vi om böcker som gör dig påläst inför valet – såväl idéböcker som mer handgripligt hur du kan agera för att skydda demokratin.

Tjuren från Solna

Gunnar Ardelius, Författare

Gunnar Ardelius har tidigare skrivit om fäder och söner, i den nya boken skiftar han fokus till realtionen mellan mor och son.

Tågresan

Hannah Arnesen, Visuell berättare

Hannah Arnesen är författaren och illustratören som ser sig som en visuell berättare. Nu är hon aktuell med nya bilderboken Tågresan.

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop.