Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Boktips på böcker om kvinnor, av kvinnor

Ingen är så bra på att beskriva kvinnor som kvinnor själva. I fem inspirerande böcker beskriver författare hur det är att vara kvinna utifrån sina egna förutsättningar. 

Letar du efter starka, kvinnliga karaktärer att inspireras av är de här bladvändarna riktiga kraftkällor. 

 

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig har blivit ett internationellt fenomen som sålts till ett 30-ta länder och hyllats av Barack Obama som ”En enastående memoar”.

Det är en personlig berättelse av en ung kvinna om att växa upp i en mormonfamilj i Idaho med en survivalist till pappa och att vara helt avskärmad från samhället. En gripande memoar om en kvinnas resa från vanföreställningar och intolerans till bildning och den frihet som kommer med kunskap.

Tara är 17 år när hon första gången sätter sin fot i en skola. Då har hon aldrig hört talas om Förintelsen, John F Kennedy eller Martin Luther King.

Allt jag fått lära mig är ett boktips för dig som slukade Cheryl Strayed Vild: hur jag gick vilse och hittade mig själv och älskar böcker om kvinnor som tar sig genom svårigheter för att komma ut på andra sidan som en starkare och helare människa.

 

 

Damm av Claire-Louise Bennett

I romanen Damm drar sig en ung kvinna undan från världen och framlever sina dagar i självvald ensamhet i ett hus i en liten stad vid vattnet. Handlingen pågår inte bland människorna, utan inom henne. Läsaren får njuta av en rolig, egensinnig och kompromisslös röst som talar om att odla aubergine, hur man bör tillreda sin gröt, om möten med kor och att upptäcka det stora i det lilla.

The Boston Globe beskriver romanen som: ”Tänk dig att Emily Dickinson skulle skriva prosa, så kan du börja föreställa dig den här bokens säregna genialitet.” Romanen har likheter med Knausgårds årstidsböcker och Kerstin Ekman i Naturen: Autenticitet i naturskildring och språk.

Damm är ett boktips för alla stressade storstadskvinnor som längtar efter ett liv närmare natur och stillhet. En riktig mindfulnessroman om att lägga en hel dag på att tömma komposten, eller att njuta av ett bad medan ett ensamt löv blåser in genom fönstret.

 

 

Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Nordahl

Marta Breen och Jenny Nordahl är några av Danmarks främsta feminister som slagkraftigt, lättfattligt och roligt berättar om kvinnorättsrörelsen ur ett unikt internationellt och historiskt perspektiv i serieboken Kvinnor i kamp.

Kvinnor i kamp är en lättillgänglig seriebok som passar en bred målgrupp – såväl den feministtörstande 10-åringen som ungdomar och vuxna, och en bok för dig som vill fördjupa dig i Internationella kvinnodagens rötter. Det här är ett boktips för dig som älskar Liv Strömqvists bitska, klarsynta och bildande blick på omvärlden. Boken kan läsas högt för yngre och är perfekt även för vuxna – såväl historieintresserade som för dig som vill bättra på allmänbildningen.

 

 

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Augustprisnominerade Elin Bengtsson skriver om att som lesbisk kvinna vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen.

När Niko träffar Emmy i universitetsstaden och berättar om sin nya kärlek för sin mamma säger hon: ”Så det är en flicka”. ”Inte precis en flicka. En butch.” ”En buss?”

Ja, Niko och Emmy träffas faktiskt på en buss, och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs. Emmy har tydliga konturer, kör motorcykel och lever ett ordnat liv med välmående krukväxter. Hon är oförstående inför Nikos lust att spränga sig igenom språket, dansa, söka sig till sin gräns. Den gemensamma lägenheten börjar kännas klaustrofobisk, men hur lämnar man kärleken när man väl fått in den i sitt liv?

Rosenregimen är en roman för dig som gillar Sara Stridsberg och drar åt berättelser vars karaktärer är lesbiska eller HBTQ.

 

 

Modet att köra av Manal al-Sharif

Manal al-Sharif är kvinnan som inte bara skrev om kvinnors situation i Mellanöstern, utan även lyckades ändra sharialagarna i ett av världens mest kvinnoförtryckande länder.

Att bo i ett land där ens pappa dör framför ögonen eftersom man inte kan köra honom till sjukhuset, eller där flickor bränns inne eftersom manliga brandmän inte får ta sig in utan flickornas förmyndare är en god anledning att starta en feministrevolution. Den 19 maj 2011 tröttnar Manal al-Sharif på att inte kunna ta sig dit hon behöver, sätter sig bakom ratten och filmar sig själv, väl medveten om sprängstoftet i handlingen. Som kvinna i Saudiarabien är hon nämligen förbjuden att köra bil enligt sharialagarna.

Modet att köra är lika mycket en bladvändande läsning om kvinnors situation i Mellanöstern, som en spännande biografi om att våga drömma, återuppfinna sig själv och att gå emot den egna familjen och kulturen. Men framför allt är det en feministisk berättelse från en del av världen som vi sällan får höra om. Den 24 juni 2018 resulterade Manal al-Sharifs aktion i att det 30-åriga förbud för saudiska kvinnor att köra bil hävdes.

Allt jag fått lära mig

Internationell bästsäljare om en ung människas strävan från en mormonuppväxt till bildning.

Damm

En roman för alla stressade storstadsmänniskor som längtar efter ett liv närmare natur och stillhet.

Kvinnor i kamp

Serie för alla som älskar Liv Strömqvist om 150 års kamp för frihet, jämställdhet och systerskap.

Rosenregimen

Poetiskt om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Modet att köra

Det här är historien om kvinnan som satte sig bakom ratten och startade en feministisk revolution mot sharialagarna.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.