Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Därför stänger allt fler ner sina sociala medier

Det korta svaret: de är ett hot mot demokratin.

Det är inte bara bokfloden som tyder på att allt fler fått upp ögonen för hur Silicon Valleys gratisappar raserat det offentliga samtalet och blivit ett hot mot demokratin.
2018 var året då allt fler stängde ner sina sociala medier-konton, och använde semestern till digital detox.

Samtidigt har även företag börjat svänga i frågan om vårt sociala medier-beroende.

När Apple presenterade sin senaste version i våras var det med en överraskande utveckling: istället för att skryta om förbättrad kameraprestanda är det funktionen att hålla dig ifrån din telefon som utvecklarna tryckte på.

Ja, ett telefonföretag försöker hjälpa dig att bryta mobilberoendet.

Hur kunde vi hamna här? Och vad var det som fick bägaren att rinna över?

 

Den moderna webben fick sitt genombrott på 1990-talet, under den liberala demokratins globala segertåg. Men istället för en stadig förbättring av demokratins ställning i världen, har vi sett en reträtt och i många fall en ren kollaps de senaste två decennierna. Enligt Freedom House, som kartlägger global demokrati, har demokratin försvagats i 133 länder i världen sedan 2006. Internet och sociala medier är givetvis inte de enda förklaringarna till demokratin kris, men en bidragande orsak.   

I reportageboken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris lyfter Karin Pettersson och Martin Gelin fram vad som händer när internet och sociala medier kommer till samhällen som inte haft fungerande nyhetsmedier tidigare, och det kaos – ofta med våldsamma följder – som vi nu sett i Indien, Burma och Sri Lanka. Samtidigt har två brittiska forskare påvisat ett väldigt tydligt samband mellan facebook-användande och attacker mot flyktingar i Tyskland, där städer med ett högre facebook-användande än det nationella genomsnittet hade en 50-procentig ökning av antalet attacker mot flyktningar.

Hur Facebook bidrog till ett av vår tids mest brutala folkmord i Burma 2017 visar också hur Silicon Valleys goda intentioner inte alltid ger de resultat som de förväntar sig.

I en tid då allt fler förlitar sig på sociala medier som primära eller till och med enda nyhetskälla, har teknikföretagen blivit en global nyhetsförmedlare – utan att ta det ansvar som följer en sådan maktställning.

”Jag anade väldigt tidigt att något inte stod rätt till i ledarskapet på dessa företag. Glappet mellan det inflytande på världsordningen som företagen hade och bristen på en öppen konversation om detta ansvar var slående. Ofta var det just folk på teknikföretagen själva som uttryckte den mest alarmerande varningarna om vad som faktiskt pågick på Google, Facebook och Twitter”, skriver Martin Gelin i förordet till Internet är trasigt och fortsätter:

”Att ta en fika med en anställd på något av dessa företag de senaste åren har ofta varit att lyssna på små rop på hjälp. De berättar om förlorad idealism, om hopplösa försök att påverka den gigantiska företagsbyråkratin, om den gnagande oron över att de inte alls jobbar för den goda sidan, utan kanske snarare bidrar till att förvärra många av de problem de är mest oroliga över.”

I våras publicerade tidningen New York en långläsning med rubriken The Internet Apologizes…, illustrerat av en gråtande kattunge och ett sms från internet med texten ”We didn’t mean to destroy privacy. And democracy. Our bad.” I artikeln ber utvecklare på Facebook, Google, Youtube och Reddit om ursäkt för de monster de skapat, och en programmerare berättar att han på grund av plattformarnas intrång i privatlivet numera enbart handlar med kontanter eftersom ”ingen har rätt att hålla reda på vad jag köper.”

The internet apologizes från tidningen New York
Illustration: Joe Darrow, tidningen New York

 

Karin Pettersson upplevde själv hur sociala medier både påverkade det offentliga samtalet och hennes egen hälsa under arbetet som chef för Aftonbladets ledarredaktion.

”Sociala medier skapar feedbackloopar där de arga och de med extremt starka känslor i allt högre grad blir de som hörs. Och sociala medier är en arena där propagandister är skickliga på att manipulera stämningar och ämnesval. Denna nya offentlighet påverkar oss alla, oavsett om vi använder sociala medier eller inte”, skriver hon i förordet till Internet är trasigt.

Under sina sju år som chef för Aftonbladets ledarredaktion befann sig Karin Pettersson mitt i den storm av svensk politisk debatt som i allt större utsträckning utspelar sig på sociala medier idag. I en allt snabbare acceleration bestod vardagen snart av hat, hot och ständiga mikrodoser av adrenalinpåslag.

”När jag slutade på Aftonbladet hände något. Jag slutade ha ont i magen när jag öppnade mejlen. Jag började sova och lyssna bättre. Jag tänker (tror jag) friare. Jag har bättre kontakt med mig själv, min egen hjärna, mina egna känslor. Jag stört inte hela tiden av något nytt angrepp som tar uppmärksamheten från det jag höll på med och får pulsen att gå upp. Först när jag aktivt klev av förstod jag hur mycket denna nya offentlighet hade påverkat mig. Att jag blivit en sämre mamma, kollega, vän och samhällsmedborgare”, skriver Karin Pettersson.

Martin Gelin avslutar:

”Det är alltför talande att många av cheferna på Facebook och Google numera förbjuder sina egna barn från att använda de produkter som de själva hävdar är oförargliga.”

Så varför stänger allt fler ner sina sociala medie-konton?

För att de har utvecklats till ett verktyg för fake news, folkmord och ångest.

 

Läs vidare:

I reportageboken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris beskriver Karin Pettersson och Martin Gelin med hjälp av världsledande experter, dissidenter och aktivister hur internet gick sönder – och hur det i sin tur påverkade världen. I sina reportage går de bortom både naiv teknikoptimism och förenklade diskussioner om filterbubblor och fake news, och sätter istället teknikutvecklingen i en större berättelse om vår samtid.

 

Vill du läsa mer om hur sociala medier påverkar din hälsa? I iGen - Smartphonegenerationen beskriver författaren Jean M Twenge hur den första generationen som spenderar mer tid med sina mobiler än med människor har blivit harigare, mer deprimerade och totalt oförberedda för vuxenvärlden.

Internet är trasigt

Om hur Silicon Valley gått från att vara demokratins frälsare till ett hot mot civilisationen.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.