Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Deckare – en krävande genre

I Norge är påsken deckarnas högtid, vilket passar ganska bra eftersom påsk handlar om lidande och död. Så icke i Sverige, för här firar ju deckaren som bekant högtid året om. Låt oss förresten kalla deckaren vid dess rätta namn: kriminalromanen. Privatdetektiver medverkar ju heller inte så ofta i dagens böcker.

Jag har aldrig förstått sådana som säger att de ”vill koppla av med en deckare”. I mina ögon är dessa böcker några av de mest krävande som man kan tänka sig för läsaren: persongalleriet är enormt, inget får hoppas över, berättarperspektivet är ofta slirigt, man får vara beredd på att allt man tagit för sanning vänds upp och ned på slutet då lösningen av gåtan kommer. Sen måste man nästan läsa om hela boken för att förstå allt. Man kan lugnt hoppa över en hel volym i Prousts romansvit utan att förlora särskilt mycket av handlingen, men här kan man missa väsentligheter om ett enda stycke förbigås.

Om litteratur kan jämföras med politik är kriminalromanen en diktatur – fastkedjad i ett fängelse av rigorösa regler som aldrig får överträdas. Så var det länge för poesin också, men den slog sig fri för sådär 100 år sedan. Redan 1929 kodifierades genrens regler av Gerald Knox: mördaren måste presenteras tidigt i boken, inga tvillingar eller okända gifter får förekomma, detektiven får inte lösa gåtan genom tur eller slump … Åtskilliga försök att bryta sig ur bojorna har förekommit, men deckarslukarna verkar vara oerhört konservativa.

Det här är ju en historiekröninka, så jag avrundar med tips på de tre bästa kriminalromanerna i historisk miljö som jag känner till: Rosens namn av Umberto Eco, Idéernas grotta av J. C. Somoza och Den fjärde sanningen av Iain Pears. Från Natur & Kultur finns dock inte så många att nämna – i förlagets egensinniga stadgar står nämligen att ”ingen bok bör utgivas som ej är värd att bindas in; i regel kunna därför bridgehandböcker och kriminalromaner ej komma ifråga”…

Skriv en kommentar