Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Den gångna veckans lärdomar

Vad är det roligaste med mitt jobb? Svaret är givet: att få lära sig så mycket av författarna. Jag sitter där jag sitter bland annat för att jag är just historieintresserad, alltså är det alltid lika kul att få läsa deras manus och lyssna på deras föredrag. Här är några slumpmässiga lärdomar jag fått till livs den senaste veckan.

  1.        För prick 250 år sedan klagade en svensk präst: ”Ett dussin växeljudar från Holland skulle hålla vårt myntväsende i bättre ordning än alla våra skifterliga förordningar. Varför ser vi då icke synagogor i Sverige?” Några år därefter klev Aaron Isaac i land– kallad Sveriges förste jude. Och idag – ja, då är så ”genomsvenska” fenomen som Göteborgsvitsen, Gustaf Adolfsbakelsen och musiken till Idas sommarvisa svenska judars insatser. Deras historia kommer vi att få läsa mer om i Carl Henrik Carlssons bok Judarnas historia i Sverige.
  2.        Margaret Thatcher var den första att föra upp klimatfrågan på politisk toppnivå (1989). Hennes lösning för en mer ”klimatsmart” värld var kraftigt utökad kärnkraft, något som väl alla inte håller med om idag. Men Tyskland och andra länder lydde hennes råd. Detta berättar Annika Ström Melin i Världen sedan 1989.
  3.        Den första att slå sönder sitt instrument på scen var inte Jimi Hendrix eller Pete Townshend utan Chen Ziang, kinesisk hovman på 600-talet. Han betalade ett rekordbelopp (kontant) för ett unikt tatariskt instrument, bjöd sedan in till en uppvisning, men det enda han då gjorde var att slå sönder det och i stället dela ut exemplar av sitt senaste diktverk. Mer om honom i Bengt Petterssons kejsarinnebiografi Himlens dotter.
  4.        Hur lång tid tog det innan sossar och center kunde enas efter höstens val? Det tänkte jag på när jag läste i Svante Nordins Sveriges moderna historia att 1933 var det inte svårare än att bondeförbundaren Axel Pehrsson-Bramstorp bjöds in på en middag hos sossen Per Edvin Sköld. Samtalen där ledde fram till den s.k. ”kohandeln” som banade väg för folkhemmets utveckling.

Listan kunde göras hur lång som helst, och som synes rör den sig om stort och smått, högt och lågt, avlägset och nära – precis som vardagen är för varje allätande historieintresserad.

Skriv en kommentar