Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Det grå hotellet

av Curtis Dawkins

Den definitiva inifrån-skildringen från ett amerikanskt fängelse.

Det är en fängslande tid i populärkulturen just nu. Knappt hade Michael Scofield lyckats frita sin bror i den extremt nervkittlande tv-serien Prison break förrän intresset för amerikanska fängelser fullkomligt exploderade. The work, Orange is the new black, Oz, fängelsepodden Ear hustle och Kvinnofängelset-baserade Wenthworth skapade en flodvåg av based on a true story-dokumentärer och böcker. Men hur är det egentligen att leva i en av USA:s största industrier?

Curtis Dawkins sitter i fängelse på livstid. Fyra år efter att han tagit sin universitetsexamen i litterär gestaltning mördade han en man. I sin sensationella novellsamling Det grå hotellet skildrar han livet i ett amerikansk fängelse, bakom de sminkade klichéerna. Om ledan, de långsamt klaustrofobiska dagarna och hur frestelsen i självmord är ett större hot än våld från medfångar.

Novellerna ger en unik inblick i de manliga fångarnas vardagstillvaro, men lika mycket i deras inre liv: om skulden, minnena, ångern och längtan ut och efter försoning. Vilka nya familjekonstellationer uppstår bakom galler, och hur hanterar man det mänskliga behovet av närhet? I en novell ringer en intagen ett mottagaren betalar-samtal till slumpade nummer bara för att få kontakt med världens utanför, i en annan beskrivs hur intagna säljer handgjorda julkort till varandra.

Med empati och en hjärtskärande realism låter Curtis Dawkins oss komma några av de 2,5 miljoner amerikanska medborgare som idag sitter inlåsta, inpå livet.

 

Curtis Dawkins sitter fängslad på livstid för mord på Lakeland Correctional Facility i Michigan, USA, efter att under halloween 2004 ha mördat en man. Han hade då kämpat med alkohol- och drogmissbruk under större delen av sitt liv. Dawkins började skriva om sina upplevelser som ett sätt att finna mening i vardagen, och postade dem till sin syster som skickade in dem till litterära magasin. Efter att ha fått ett antal noveller publicerade tog en litterär agent an sig Dawkins, som slutligen fick ett sjusiffrigt förskott för Det grå hotellet. Han är trebarnsfar med en examen i Master of Fine Arts från Western Michigan University.

Det grå hotellet är hans debut, och intäkterna för boken går idag till en utbildningsfond för hans barn.

 

Vill du fördjupa dig ytterligare i den bisarra amerikanska fängelseindustrin? Vi rekommenderar de här länkade läsningarna:

An Addict, a Coonfessed Killer and Now A Debut Author (New York Times)

En av Curtis Dawkins noveller, publicerad i Vice.

 

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-03-03
  • Översättare: Erik MacQueen
  • Mått: 140 x 215 x 20 mm
  • Sidantal: 231
  • ISBN: 9789127154063
  • Vikt: 390 g
Lagerstatus: I lager

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Senast visade produkter