Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Dyk ner i bokens viktigaste ämnen

Världen kan idag kännas som en mycket skrämmande plats. I 21 tankar om det 21:a århundradet diskuterar Yuval Harari vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. 

Vad tänker du på när du hör år 2050?
Vad tänker du på när du hör år 2050?

Går vi verkligen mot en mer jämlik värld? Vad händer på jobbmarknaden 2050? Är terrorism ett av dagens största hot? Hur ska vi hantera epidemin av fake news och kommer företag som Google att styra i framtiden? Här har du några av Hararis ingångar till bokens högaktuella ämnen:

 

Arbete: Vi har ingen aning om hur jobbmarknaden kommer att se ut i framtiden. Några tror att artificiell intelligens kommer att göra oss människor ekonomisk överflödiga och att vi ska förbereda oss för framtiden genom att lata oss på en solstol på stranden. Andra tror att automatiseringen av vissa jobb kommer generera andra typer av anställningar som vi tidigare inte har tagit i beräkning. Själv hoppas jag att AI och människan tillsammans kommer lära världen att bli en mer harmonisk plats.

 

Jämlikhet: Vi har fått lära oss att vi går mot en mer jämlik värld. Trots det har världen aldrig känts mer ojämlik då oerhörda rikedomar tillfaller ett fåtal av världens invånare och makten aldrig varit lika koncentrerad som nu. Om vi inte gör något åt det kommer klassklyftorna endast att öka, och människor och maskiner kan komma smälta samman helt och hållet, och då ägs vi plötsligt av datajättarna.

 

Terrorism : Vi borde inte vara alltför rädda för terrorism, betydligt färre människor dör i terrordåd än av att dricka läskedrycker. Om terrorister kom över kärnvapen – absolut, då bör vi vara oroliga. Vad som i nuläget bör oroa oss är om datorer startar egna världskrig och utmanövrerar oss helt. Förhoppningsvis har vi hittat ett sätt att förhindra detta men än så länge kan vi inte vara säkra.

 

Rättvisa: Vi tänker alla att vi har en känsla av rätt och fel men det blir allt svårare att ha ett inbyggt rättvisepatos. Är jag till exempel moralisk när jag inte lyfter ett finger under en stor flyktingkris eller när vi är på väg mot en klimatkatastrof? De flesta av våra åsikter formas av gruppen och vad händer när gruppen styrs av algoritmer? Systemet är strukturerat så att det idag är lätt att förbli lyckligt omedveten medan den som vill nå sanningen får kämpa. Hur länge orkar vi kämpa?

 

Frihet: Den liberala berättelsen ser människors frihet som det största värdet. Att förnuftet och den fri viljan segrat. Verkligheten däremot är att vi är lika mycket en produkt av vad vi känner som av vad vi tänker. Något datorer vet. Algoritmer kontrollerar redan mycket i vårt dagliga liv och vem vet vad som kan komma att hända inom 50 år? Inte jag, men jag är inte så hoppfull då Google och Facebook kan komma att styra världen.

 

Denna text är en omarbetad översättning av Yuval Hararis artikel i The Guardian 9 september 2018.

21 tankar om det 21:a århundradet

Vår tids mest angelägna utmaningar, lättillgängligt presenterade av författaren till Sapiens.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.