Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Elisabeth Åsbrinks boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för skildrandet av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

En tysk mans historia och Anteckningar om Hitler av Sebastian Haffner

I två oerhört läsvärda böcker ger Sebastian Haffner skärpta och oväntade infallsvinklar på hur nazismen växte fram i Tyskland och därefter hur Hitler fick det tyska folkets stöd. Dagboken skrevs fram till 1939 då Haffner bestämmer sig för att lämna Tyskland och fly till Storbritannien, trots att han inte var judisk. I hans korta bok om Hitler förstår man mer om mekanismerna bakom nazismens framgång än av att läsa 100 andra Hitler-biografier.

 

Sophie Scholls korta liv av Hermann Vinke

Sophie Scholl var en tysk flicka som först höll på den nya nazistiska regeringen men sedan blev en aktiv motståndare. I hemlighet gick hon med i motståndsrörelsen Vita Rosen men blev avslöjad och avrättades bara 21 år gammal. Genom brev, intervjuer och foton får man känna en människa som inte ville stå bredvid och bara se på när världen förändrades till det värre.

 

Om detta är en människa av Primo Levi

Tjugofyra år gammal förs Primo Levi till Auschwitz för att bli slavarbetare. I denna bok beskriver han ett år som nazisternas fånge; en av de mest sakliga och vackraste skildringar som finns av något omöjligt att beskriva. Alla borde läsa.  

 

Vi från Jedwabne av Anna Bikont. Kompletteras med Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne av historikern Jan T. Gross.

Här handlar det om en enda by i ett enda land i vår tid - men det berör både då och nu, dom och oss. Det handlar om tystnad, skam, skuld, glömska och civilkurage. Kriget, hatet och extrema ideologier från andra världskriget påverkar ännu vår värld; dåtiden är bara en bortre del av vårt nu. 

 

Orden som formade Sverige

Roligt och lättöverskådligt om Sveriges historia och svenskheten.

Smärtpunkten

Om morden i Malexander och hur en teaterpjäs skakade Sverige. Nyutgåva av en bok med stor aktualitet.

Handbok för demokrater

Handgripligt och lättillgängligt om hur den enskilda människan kan skydda demokratin.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.