Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Elisabeth Åsbrinks boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för skildrandet av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

En tysk mans historia och Anteckningar om Hitler av Sebastian Haffner

I två oerhört läsvärda böcker ger Sebastian Haffner skärpta och oväntade infallsvinklar på hur nazismen växte fram i Tyskland och därefter hur Hitler fick det tyska folkets stöd. Dagboken skrevs fram till 1939 då Haffner bestämmer sig för att lämna Tyskland och fly till Storbritannien, trots att han inte var judisk. I hans korta bok om Hitler förstår man mer om mekanismerna bakom nazismens framgång än av att läsa 100 andra Hitler-biografier.

 

Sophie Scholls korta liv av Hermann Vinke

Sophie Scholl var en tysk flicka som först höll på den nya nazistiska regeringen men sedan blev en aktiv motståndare. I hemlighet gick hon med i motståndsrörelsen Vita Rosen men blev avslöjad och avrättades bara 21 år gammal. Genom brev, intervjuer och foton får man känna en människa som inte ville stå bredvid och bara se på när världen förändrades till det värre.

 

Om detta är en människa av Primo Levi

Tjugofyra år gammal förs Primo Levi till Auschwitz för att bli slavarbetare. I denna bok beskriver han ett år som nazisternas fånge; en av de mest sakliga och vackraste skildringar som finns av något omöjligt att beskriva. Alla borde läsa.  

 

Vi från Jedwabne av Anna Bikont. Kompletteras med Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne av historikern Jan T. Gross.

Här handlar det om en enda by i ett enda land i vår tid - men det berör både då och nu, dom och oss. Det handlar om tystnad, skam, skuld, glömska och civilkurage. Kriget, hatet och extrema ideologier från andra världskriget påverkar ännu vår värld; dåtiden är bara en bortre del av vårt nu. 

 

Orden som formade Sverige

Roligt och lättöverskådligt om Sveriges historia och svenskheten.

Smärtpunkten

Om morden i Malexander och hur en teaterpjäs skakade Sverige. Nyutgåva av en bok med stor aktualitet.

Handbok för demokrater

Handgripligt och lättillgängligt om hur den enskilda människan kan skydda demokratin.

Du kanske vill läsa...

Dyk ner i bokens ämnen

Världen kan idag kännas som en mycket skrämmande plats. I 21 tankar om det 21:a århundradet diskuterar Yuval Harari vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. 

5 saker om Hararis nya bok

Efter att ha berättat om vår historia och om framtiden tar sig Harari an vår tids största utmaningar i sin nya bok. 

Pasta på italienska

Sara Berg och Miriam Preis reste till Italien för att hitta riktig italiensk pasta.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Allt om gift

Giftets historia och ett autentiskt giftmord

onsdag 24 oktober 2018 Studentbokhandeln i Uppsala, Sysslomansgatan 7, Uppsala

Varmt välkomna till en temakväll om gift och hor i historien