Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

”En mordrättegång är ett utmärkt sätt att tillbringa en eftermiddag i London”

Gunnar Pettersson, Londonbo sedan 1972, berättar om nya boken och ger sina bästa tips.

Vad överraskade dig i arbetet med boken London – En berättelse om en stad?

 Jag visste att 80-talet – eller kalla det Thatcher-åren, om man så vill – skulle inta en betydelsefull plats i historien om hur London blivit som det blivit. Men jag blev mer och mer överraskad av hur viktiga de åren var rent generellt, inte bara vad gäller specifikt politik och finans, utan i nästan samtliga de ämnen jag berör, i allt från mat till språk.

Vad är Londons bästa bidrag till världen de senaste fem åren?

 Oj, den var svår! Det första jag kommer att tänka på är öppningsceremonin för OS 2012, utflippad och genompolitisk på samma gång, väldigt londonsk. Men om jag får vara lite mer vag, så skulle jag säga londonborna själva: Deras trotsiga vägran att låta sig skrämmas av den terror som drabbat oss på senare år. Här finns en utbredd och grundläggande tolerans som ignorerar en massa försåtlig rasistisk propaganda. 2013 väljer londonborna en muslim till borgmästare, i Sadiq Khan. Och deras sinne för humor, trots allt.

Vilka är dina tre bästa London-tips, till någon som redan älskar staden?

 London är en hektisk och bullrig stad, absolut. Men det finns en annan, långsammare stad också. Mitt första tips är att sakta ner, att ta sig lite utanför centrum, ta en buss sådär på måfå, börja prata med folk, upptäcka.

 Mitt andra tips är en av mina favoritplatser, Bunhill Fields, som ligger mellan Old Street-rondellen och Barbican. En gammal ohelgad begravningsplats för oliktänkande av alla de slag, bland annat William Blake och Daniel Defoe. Gamla mossbelupna gravstenar lutar sig mot varandra, vinden susar i platanträden, en stunds respit från nuet och vardagen.

 Tredje tipset kanske är lite makabert, men den gratisteater som bjuds på de stora domstolarna är ofta av högsta klass. En mordrättegång på Old Bailey nära St Paul’s är ett utmärkt sätt att tillbringa en eftermiddag.

London: en berättelse om en stad

Den verkliga grundkursen till en stad som alla tror sig kunna.

Du kanske vill läsa...

Sneak peek på höstens böcker

Storsatsning från Susanna Alakoski, Silvia Avallone tillbaka och nytt från systrarna Adbåge.