Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Ett skyltfönster mindre att drömma vid

Vad är det som gör att man vill bli författare? Som förläggare ställer jag mig ofta den frågan.

Peter Englund berättar i det nyskrivna efterordet till jubileumsutgåvan av Poltava att hans dröm var att en dag få passera en bokhandel och se sitt eget verk stå i skyltfönstret.

Det är nästan på dagen trettio år sedan drömmen blev verklighet för honom. Det var den 29 oktober 1988, och han gick med barnvagnen förbi skyltfönstret till Studentbokhandeln på Sysslomansgatan i Uppsala.

Och det var då det hände. Eller nästan: Poltava hade sålt slut, platsen där den stått gapade tom.

Man ska inte underskatta detta författarincitament, även om infrastrukturen kring bokmarknaden förändrats sedan dess och nya sorters skyltfönster tillkommit. Likafullt: om ens bok står i bokhandelsfönstret – ja, då har man som författare svart på vitt att man gjort något, och att man lyckats väl med det.

Men ingen mer författare in spe i Uppsala kommer att få uppleva exakt det som hände Englund. I centrum finns tre boklådor med ett brett utbud av ny svenskspråkig litteratur. I går kom beskedet att en av dem ska avvecklas – just Studentbokhandeln. Därmed försvinner inte bara 33 % av stadens bokskyltfönster för blivande författare att drömma vid. En förläggare undrar om det också kan betyda – vem vet? – att incitamentet att skriva hos sådana med utgivningsdrömmar också dalat på samma sätt.

Det riktigt intressanta med Englund och hans skyltfönster är dock att boken faktiskt hade sålt slut. Det spelar ju dessvärre ingen roll hur bra en bokhandel är på att lyfta författarna om den inte också säljer deras böcker. Jag stod själv bara häromkvällen med debuterande författare på Studentbokhandelns scen. En mycket trevlig tillställning. Men när jag i dag går förbi butikens skyltfönster står debutverket i fråga kvar.

På den punkten har mycket hänt under de gångna trettio åren. Slutet på den historien vet ingen ännu, konsumtionsmönstren är under omvandling. Som Milan Kundera observerat: ”Eftersom vi inte vet mot vilken framtid detta nu för oss, kan vi inte säga om det är gott eller ont.” Men i dag är nog många läsande Uppsalabor ledsna.

Skriv en kommentar