Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

”Europa var ett stort kaos”

En nyhetssändning fick den danska arkeologen Jeanette Varberg att skriva Människan har alltid vandrat – Folkvandringar och vändpunkter i historien.


Varför har du skrivit den här boken?
– Jag hade inte allt tänkt skriva boken, men till slut kunde jag inte låta bli. Jag forskade om en folkvandring som ägde rum i Medelhavet för 3200 år sedan. Plötsligt såg jag på tv, året var 2015, hur hundratusentals människor gick genom Europa, och tänkte att det var exakt samma fenomen som jag forskade kring. Skillnaden var bara att på bronsåldern gick man från Europa till supermakterna i Nordafrika och Mellanöstern. Idag är riktningen motsatt, Västeuropa har blivit forntida Egypten. Trots att historien ofta upprepas sig är det är otroligt att ingen var beredd på att människor skulle fly från Afrika och Mellanöstern i vår tid. Först skrev jag en krönika, sedan höll jag föreläsningar och tills slut satte jag mig ner och skrev boken.

Vad förvånade dig under arbetet med boken?
– Det var överraskande att så många människor mister livet i Medelhavet varje år. Vi reser dit på solsemester, men det är samtidigt världens farligaste gränsområde.

Vilken folkvandring intresserar dig mest?
– Det måste vara den stora folkvandringen på 400- och 500-talen efter det västromerska rikets fall, då nästan hela Europa var ett stort kaos av människor som vandrade. Det var under denna period det Europa vi känner till idag grundades. Ur kaos växte ett kungarike som senare utvecklades till europeiska stater.

Vem tycker du borde läsa boken?
– Alla som är intresserad av världshistoria, migration, flyktingfrågor och som vill förstå varför människor ofta ser migration som svar på nöd, krig och fattigdom. Det är ett reaktionsmönster som är lika gammalt som mänskligheten själv. Därför hoppas jag att boken når bortom historikernas cirklar och även plockas upp dem som är politiskt intresserade. Jag är övertygad om att kunskap och historiska exempel kan få beslutsfattare fatta mer nyanserade beslut. Det vill jag bidra till med min bok.Jeanette Varberg är en arkeolog, curator på Nationalmuseet i Köpenhamn och författare till flera böcker om historia.

Människan har alltid vandrat

En kort översikt över migration – från homo sapiens till 2015 års stora flyktingströmmar.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma försommardagar. Här är det bästa receptet.