Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018 – här är våra boktips

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

När the Bookseller frågade brittiska förläggare vilken skönlitterära trend de spår för 2018 tippade många att feministiska berättelser kommer att slå igenom starkt – och de har fått rätt. Såväl inom skönlitteratur som på fack- och barn och ungdomssidan har efterfrågan vuxit explosionsartat, och som Fay Evans, senior redaktör på Bonnier Publishing konstaterar i The Bookseller: ”Narrativet har förändrats från ’kvinnor säljer inte’ till ’kvinnor är människor; kvinnor köper böcker; kvinnor spelar tv-spel’. Allt faller på plats samtidigt.”

 

Vi boktipsar om 6 feministiska böcker från Natur & Kultur att lägga till läslistan:

Sex och lögner av Leïla Slimani

Med Manal al-Sharifs Modet att köra och Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner sätter Natur & Kultur fokus på kvinnors villkor i Mellanöstern. Sex och lögner är en bok för dig som vill hänga med i vad som händer på feministfronten, av en författare som är oerhört het just nu (ja, det var hon som tackade nej till att bli Emmanuel Macrons kulturminister och vars psykologiska thriller Vaggvisa har sålts till 36 länder).

Sex och lögner är en stark och insiktsfull skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Mellanöstern. Slimani reser runt i hemlandet Marocko och träffar kvinnor för att prata om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

När boken utkom i Frankrike 2017 mötte Leïla Slimani kritik från två håll. Dels från islamister som anklagar henne för att vilja göra landet till ”en enda stor bordell”. Dels från den akademiska världen som tycker att hon reproducerar klichéer om den ”orientaliske mannen”. På kritiken svarar hon att hon talar för alla de kvinnor som sitter fängslade i Marocko för att ha haft sex före äktenskapet eller för att ha gjort abort.

Boktips feministlitteratur Sex & lögner av Leila Slimani 

 

Modet att köra av Manal al-Sharif

Att bo i ett land där ens pappa dör framför ögonen eftersom man inte kan köra honom till sjukhuset, eller där flickor bränns inne eftersom manliga brandmän inte får ta sig in utan flickornas förmyndare är en god anledning att starta en feministrevolution. Manal al-Sharif växte upp i Saudiarabien, ett av världens mest kvinnoförtryckande länder. Den 19 maj 2011 tröttnar hon på att inte kunna ta sig dit hon behöver, sätter sig bakom ratten och filmar sig själv, väl medveten om sprängstoftet i handlingen. Som kvinna i Saudiarabien är hon nämligen förbjuden att köra bil enligt sharialagarna.

Modet att köra är lika mycket en bladvändande läsning om kvinnors situation i Mellanöstern, som en spännande biografi om att våga drömma, återuppfinna sig själv och att gå emot den egna familjen och kulturen. Men framför allt är det en feministisk berättelse från en del av världen som vi sällan får höra om. Den 24 juni i år resulterade Manal al-Sharifs aktion i att det 30-åriga förbud för saudiska kvinnor att köra bil hävdes.

Läs ett utdrag ur boken här.

Boktips feministlitteratur Modet att köra av Manal al-Sharif 

  

Snart är det 1968 av Åsa Moberg

Åsa Mobergs Snart är det 1968 är en feministisk och delvis kritisk blick på revolutionens år, utifrån en 18-årig kvinnas horisont. Det är ett tidsdokument om frihet och politik, kärlek och självförverkligande.

Nina Broman har äntligen brutit med sin familj för att helhjärtat gå in för sitt engagemang i FNL-grupperna och praktikplatsen på det nystartade modemärket Lao-Tse. Hennes radikala krets av kulturarbetare och aktivister har tagit på sig uppgiften att befria det arbetande folket, men bland Nina och hennes väninnor gnager snart frågan: vem är egentligen ofri?

Romanen utkom första gången 1984, och i ljuset av metoo-upproret är det omöjligt att inte läsa boken som en föregångare till vår tids stora feministiska debatt.

Läs också Åsa Mobergs nyskrivna efterord här.

Boktips feministisk litteratur Snart är det 1968 av Åsa Moberg 

 

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Med tre kvinnor från lika många generationer är Rich boy ett stycke kvinnohistoria som spänner över hela 1900-talet, från FNL-rörelsens och den fria kärlekens 60-tal till Atkindietens 2000-tal. Det är hundra år av kvinnoliv i en generationsroman med mörk humor, eller, som tidningen Journalisten beskrev den: Om frihetskamp, ärvda trauman och drömmen om att få vara huvudperson i sitt eget liv. Den kritikerrosade romanen, som har beskrivits som en ”hypnotisk feel bad-tegelsten”, har trots sitt mörker ett inneboende hopp, när dottern Annika inte får den hjälp som eftersträvar och därför tvingas klara sig själv.

 

Geniet från Breslau av Lena Einhorn

Geniet från Breslau är en historisk roman om att som kvinna stå vid sidan av mannen som uppfann klorgasen, och att som i egenskap av pacifist inte stod ut med makens forskning. Ja, hon skjuter sig själv med makens tjänstepistol. Ja, det är en roman om att göra fel val, och att köra över sina egna och familjens ideal. Hur var det egentligen för Clara Immerwahr att växa upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer – det kejserliga Tyskland – och se sin man, forskaren Fritz Haber, välja patriotism framför sin judiska härkomst när han uppfann klorgasen? Geniet från Breslau är en fascinerande och gripande historia om ett turbulent äktenskap under de årtionden då mänskligheten gick från löftesrika framtidsutsikter till det ödesdigra första världskriget, en berättelse om att vara en kvinna med ideal, för dig som är historieintresserad.

Boktips Geniet från Breslaw av Lena Einhorn 

 

Mellan raderna av Jenny Nordlander

Mellan raderna handlar om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande är svårt att sätta ord på. Det mer subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna. Det där som nästan alltid går att bortförklara, men som kan ta död på den mest engagerades glöd, göra den roliga tråkig och den smarta dum.

Numerärt är journalistbranschen en av Sveriges mest jämställda, ändå är det oftast män som får göra de bästa jobben, ta emot all kredd och uppmuntran och se sina idéer bli verklighet. Det är också män som får de bästa positionerna och sitter på pengarna. Det är ett problem.

"Det handlar inte om fysiska övergrepp, utan om ett mer diffust förtryck som gör att man som kvinna i mediebranschen lätt tappar tron på sig själv och inte förstår varför. Jag vill visa upp strukturer, inte enskilda fall", säger författaren Jenny Nordlander.

Boktips feministisk litteratur Mellan raderna av Jenny Nordlander 

 

Och sneak peek på en kommande vårtitel: Kvinnohistoria för dig som älskar Liv Strömqvist

I april släpper vi en bok om kvinnohistoria för dig som älskar Liv Strömqvist. Kvinnor i kamp är en faktabok i serieform som på ett roligt och lättfattligt sätt berättar om kvinnorättsrörelsens många dramatiska slag ur ett unikt internationellt och historiskt perspektiv. Det här är ett boktips som passar utmärkt att läsa själv eller tillsammans med barnen. Översättningen från norska är gjord av radioprofilen Hanna Hellquist. Bakom Kvinnor i kamp står journalisten och författaren Marta Breen, en av Norges mest profilerade feminister, och illustratören och serietecknaren Jenny Jordahl.

Serieboken Kvinnor i kamp för dig som gillar Liv Strömqvist

 

 

…och de här engelska böckerna rekommenderar vi att du lägger till din läslista:

 

Too fat, too slutty, too loud: The rise and reign of the unruly woman av Anne Helen Petersen

En analytisk och lättillgänglig reportagebok om hur kvinnliga kändisar tänjer på gränserna för vad det innebär att vara en ”acceptabel” kvinna.

 

American Girls av Nancy Jo Sales

Om att vara ung kvinna i en samtid där större delen av ens värld pågår online, och hur en hypersexualiserad kultur blivit mainstream, förfrågan om nakenbilder vardagsmat och porrfilmer normen för ett hälsosamt sexliv. Skrämmande men fantastiskt reportage av hyllade Vanity Fair-skribenten Nancy Jo Sales och en New York Times bestseller.

 

Men explain things to me av Rebecca Solnit

Mansplaining-fenomenets urmoder. Eller, det är hon som fick sin egen bok manspailad för sig, och skrev en bok om det. Feministisk klassiker.

 

My life av Caitlyn Jenner

Ingen klassisk stå på barrikaderna-bok, men väl en skildring av att bli kvinna, som i att byta kön. Bruce Jenner skriver öppet och ärligt om hur han i hela sitt liv varit född i fel kropp (vilket han under unga år hanterade med hjälp av träning, som gjorde honom till världsmästare i tiokamp i OS 1976), hela vägen till könskorrigeringen 2015.

 

Sex och lögner

Hyllad reportagebok om kvinnans ofrihet i Marocko.

Modet att köra

Det här är historien om kvinnan som satte sig bakom ratten och startade en feministisk revolution mot sharialagarna.

Mellan raderna

Om kvinnliga journalisters vardag och det subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna.

Rich boy

Den stora romanen om villkoren för kvinnors liv.

Geniet från Breslau

Vetenskaplig spänning under första världskriget, och om att köra över sina egna ideal.

Snart är det 1968

En föregångare till vår tids stora feministiska debatt: metoo-upproret.

Du kanske vill läsa...

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.