Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Sex finansbubblor som borde ha ändrat historiens gång

Professor Lars Magnusson listar viktiga historiska finansbubblor som borde ha lärt oss några läxor om farorna med ekonomisk spekulation.


Tulpanbubblan år 1637

Den spekulativa vindhandeln med tulpanlökar i Amsterdams ölkällare vintermånaderna 1637 visade vad människor är i stånd till när de är som mest rusiga av vinstlust.

Mississippi- och Söderhavsbubblorna år 1719-1720
De spektakulära krascherna i Paris och London med något års mellanrum visade med stor tydlighet hur explosiv situationen kan bli när omfattande statlig skuldsättning förenas med ohejdad privat spekulation.

Ohio Life Insurance and Trust Company år 1857
Den första riktiga bubblan och kraschen med ursprung i spekulativ handel med järnvägsaktier som inleddes i Mellanvästern i USA:s. Sedan drabbade den även Europas finanscenter med full kraft, ja till och med Sverige.

Wall Street år 1929
Efter nästan ett årtionde av omfattande utlåning kraschade New York-börsen i oktober 1929. Kraschen skapade förutsättningen för den hittills största depressionen i västerlandets ekonomi under 1930-talet och fick ödesdigra politiska konsekvenser.

Den svarta måndagen 19 oktober år 1987
Risken för en väntat krig mellan USA och Iran fick världen att hicka till. De globala börserna föll på ett närmast okontrollerbart sätt.

Lehman Brothers år 2008
Efter ett årtionde av finansiella krascher i Asien, Ryssland och Latinamerika kom då turen till USA och Europa med den största finansiella härdsmälta som upplevts sedan 1929.

Finanskrascher

Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers.

Du kanske vill läsa...

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.