Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år

av Richard Tellström, Håkan Jönsson

Uteätandets när-var-hur under 700 år.

Vin och korv har gjort mer för att skapa fred mellan folkslag än krut och kanoner. Så varför har mat och dryck varit så lågt aktat akademiskt? Nu kommer det första pionjärverket om svenskt uteätande under 700 år. Från medeltidens ölbodar och tavernor till våra dagars kaféer och restauranger (japp – restaurangen är en nymodighet med ynka 300 år på nacken). Håkan Jönsson, kock och etnolog, och Richard Tellström, handelsresande i mathistoria, sätter i detta unika verk ätande och drickandet i en ekonomisk, politisk och juridisk kontext. Vad serverade man, vilka förordningar reglerade uteätandet, vilka besökte etablissemangen och hur umgicks man där? Det här är boken som vår historieförläggare Anders Bergman beskriver med orden: ”700 år av regleringsförsök som inte har efterföljts.” LÄNK BLOGG

Och du som trodde att sharing var ett fenomen från 2017: Det var stort redan på Medeltiden.

Från krog till krog är ett måste i referensbiblioteket hos varje älskare av Historieätarna och Landet brunsås.

 

Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria men kanske främst känd för den breda allmänheten genom tv-serierna Historieätarna, Bye Bye Sverige och julkalendern Tusen år till julafton. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst – svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör. Håkan Jönsson är etnolog och före detta kock. Han har bland annat skrivit böckerna Den gastronomiska revolutionen och Tio tankar om mat, den senare tillsammans med sin mamma Bodil Jönsson.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2018-08-11
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127145917
  • Mått: 162 x 235 x 32 mm
  • Vikt: 890 g
Lagerstatus: 3 st i lager

Livet på krogen under 700 år

Svenskt uteätande genom tiderna

torsdag 25 oktober 2018 Akademibokhandeln Lidingö C, Stockholm

Möt författaren Richard Tellström, docent och lektor i måltidshistoria, känd från tv-programmen Historieätarna och Bye Bye Sverige.

Livet på krogen under 700 år

Historien om uteätande i Sverige genom tiderna

tisdag 11 september 2018 NK Bokhandel, NK huset, Stockholm

Möt författaren Richard Tellström, docent och lektor i måltidshistoria och känd från tv-programmen Historieätarna och Bye Bye Sverige.