Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Gör ljudbok av Homeros!

Det har talats mycket om ljudböcker de senaste veckorna. Den historiskt intresserade roas förstås av en viss paradox i samtalet. Skönlitteraturen fram till 1700-talet har komponerats för att framföras högt för andra – detta för att läskunnigheten var låg, liksom tidvis också tillgången på pergament, papyrus och papper. Alla gamla böcker är alltså ”ljudböcker” från början. Men dem läser vi vanligen tyst i vår ensamhet numera.

Framåt 1800-talet hade läskunnigheten ökat tillsammans med tidningar och tidskrifter, där litterära följetonger publicerades, gjorda att läsas enskilt var som helst. Det här är ju också privatlivets och romanens födelse. Vi lärde oss att läsa tyst och enskilt, författarna lärde sig att skriva för det nya konsumtionsmönstret.

Och när läsare och författare sent omsider alltså lärt sig detta ska just de böcker som ursprungligen skrivits för sådan sorts modern läsning nu läsas upp av en annan och konsumeras via örat!

Det hela känns som en logisk kullerbytta, en paradox. Jag undrar därför: varför inte göra ljudböcker av de gamla texterna, som faktiskt är ämnade för att läsas upp, i stället? Jag har för egen del experimenterat med att läsa högt för andra en rad klassiska gamla verk – och så mycket bättre de blir! Så nu ser jag fram emot att Iliaden, Odysséen, Metamorfoser, Den gudomliga komedin och allt vad de heter blir populära ljudböcker en dag!

Skriv en kommentar