Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Gunnar Ardelius är aktuell med nya boken Tjuren från Solna.
Gunnar Ardelius är aktuell med nya boken Tjuren från Solna.

Tjuren från Solna

Skruvad humor kring mansrollen för millennials.

BAKOM BOKEN:

Gunnar Ardelius

Författare

 Tidigare har du skrivit om relationen mellan fäder och söner, varför bytte du fokus i Tjuren från Solna?
Jag började skriva boken när min pappa dog. Länge tänkte jag skriva en bok helt utan pappor. Att han dog gav mig en emotionell knuff som satte igång skrivandet. Jag skriver nästan alltid för att läka någonting, det är så skrivandet fungerar för mig.

Sebastian, bokens huvudkaraktär, kämpar mycket med sin mansroll och identitet, känner du igen dig i det?
- Sebastan är en helt fiktiv person som jag har hittat på. Men jag känner igen mig från hur jag själv var när jag var nitton år, jag försökte också ta reda på mitt värde. Sebastian testar sitt värde på olika vis i boken, sitt ekonomiska, kulturella och sexuella värde.

Hur tror du att dagens unga ser på mansrollen?
-
Att det kan vara svårt att förstå och anpassa sig till en svajig mansroll i förändring. Sebastian har slutat gymnasiet och har precis börjat sin resa från pojke till man, men han kämpar mycket med sin mansroll och med sin identitet. Han bär på mycket ilska, den ligger och pyr. Hans ilska har inte solklara orsaker, men den har helt klart att göra med mansrollen.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig från boken?
- Jag har inte tänkt på det viset när jag skrev. Men stämningen från språket och minnet av bokens karaktärer får gärna finnas kvar i läsaren efteråt, ungefär som minnet efter en gammal kärlekshistoria.

Vi har hört det ryktas om att du spelat i svenska författarlandslaget, berätta mer!
- Ja! Jag har spelat i Författarlandslaget i tio år. Vi är en ganska lustig samling författare som nog nästan alla drömde om att spela i det landslaget när vi var små, och nu får vi göra det! Vi åker runt och möter författarlag från andra länder, jag har varit i England, Tyskland och Norge med författarlandslaget, det är ett kul sätt att lära känna sina kollegor och få den gemenskap vi ofta saknar i arbetslivet.

 

Namn: Gunnar Ardelius

Titel
Författare
Favoritförfattare
Thomas Mann
Favoritplats i Solna
Brunnsviken
På skrivbordet just nu
Massa jobbgrejer och kallt kaffe
Framtidsvisioner
Få tid till att skriva mer