Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Handbok för demokrater

av Ola Larsmo, Anita Goldman, Nalin Pekgul, Anna Jörgensdotter, Sara Hjellström, Timothy Collins,

Handgripligt och lättillgängligt om hur den enskilda människan kan skydda demokratin.

Vi har i Sverige vant oss vid att ta demokratin för given. Men den politiska utvecklingen de senaste åren visar att den demokrati som vi länge tyckte var en självklarhet framstår som både sårbar och ifrågasatt. På initiativ av författaren Hédi Fried, nyligen Augustnominerad för Frågor jag fått om Förintelsen, startar under våren 2018 ett arbete till skydd för demokratin, i ett samarbete mellan Svenska PEN, Studieförbunden i Sverige och Folkhögskolornas samarbetsorganisation RIO.

En viktig del i detta arbete är den lättillgängliga antologin Handbok för demokrater. 20 skribenter, alla kunniga i ämnet och engagerade i demokratifrågor, skriver varsin text som på ett konkret sätt ger råd om hur man kan arbeta mot ökande segregation, bemöta kunskapsförakt och hantera antidemokratiska rörelser. Det här är inga teoretiska texter, utan handgripliga uppmaningar om hur vi alla, var och en, kan göra i vardagen för att skydda demokratin.

 

Redaktörer är Elisabeth Åsbrink, författare och ordförande i Svenska PEN, författaren och skribenten Ola Larsmo samt Sverker Sörlin, författare och professor i miljöhistoria. I antologin återfinns ett 20-tal skribenter som Antje Jackelén, Hédi Fried, Majgull Axelsson, Ola Larsmo, Aase Berg, Göra Greider, Mohammad Fazlhashemi, Anita Goldman, Per Wirtén, Nina Wormbs och Gellert Tamas.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127157361
  • Formgivare: Martin Farran-Lee
  • Sidantal: 201
  • Utgiven: 2018-05-07
  • Mått: 115 x 172 x 18 mm
  • Vikt: 230 g
Lagerstatus: I lager

Boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för skildrandet av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

Månadens boktips: Augusti

I augusti tipsar vi om böcker som gör dig påläst inför valet – såväl idéböcker som mer handgripligt hur du kan agera för att skydda demokratin.

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Hur påverkas demokratin av hatspråk?

Läs Ola Larsmos text Upp till varje folkmord i historien går en ramp av ord. Ur antologin Handbok för demokrater.

Utan biljett

Hösten 2015 träffade Gellert Tamas en flyktingfamilj på tåget. Läs hans gripande text Utan biljett, från antologin Handbok för demokrater.

Senast visade produkter