Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Historiens godaste rabarbermarmelad

Rabarber är äntligen i säsong – ta tillvara på de späda smakbomberna nu för att kunna njuta resten av året. Vi bjuder på recept på Elin Unnes Rosendoftande rabarbermarmelad.

Historiens godaste rabarbermarmelad
Historiens godaste rabarbermarmelad

Rosendoftande rabarbermarmelad


Rosor är underskattade som smaksättare. En bombsäker smakkombo är parfymerade rosor, söt vanilj och syrlig rabarber. Så här smaksätter du försommarens späda rababer med rosor, i historiens godaste rosendoftande rabarbermarmelad. Recept ur Elin Unnes odlingsbok I odödliga odlares sällskap.

 

Du behöver:

1 kg rabarber (rensad vikt)
1 kg strösocker
1 skvätt vatten
1 vaniljstång
1 handfull rosenblad

  1. Välj en ros med stark doft. Vanliga vresrosor, som ofta finns i parker, är en av de allra bästa (aka nyponrosor). Och undvik alltid snittrosor – växter som inte odlats för att ätas kan vara besprutade på alla möjliga fruktansvärda vis. Plocka kronbladen när rosen är fullt utslagen eller, om du har gott om rosor att avvara, precis innan knoppen är på väg att slå ut, mitt på dagen i torrt, varmt väder.
  2. Skär rabarbern i bitar, blanda med sockret och ös ner i en stor gryta med en skvätt vatten på botten. Dela vaniljstången på mitten,
    skrapa ner fröna i grytan, skär stången i ett par bitar och låt dem följa med ner.
  3. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret lösts upp. Om du tycker att det är viktigt att marmeladen stelnar, tillsätt citronsaft, pektin eller ett hackat, surt äpple samt en kryddpåse med skal, kärnor och kärnhus.
  4. Låt sjuda tills rabarbern börjar mjukna. Skumma om du vill.
  5. Stäng av värmen och rör ner rosenbladen. Låt stå och svalna 15 minuter.
  6. Sleva upp marmeladen i steriliserade burkar med tättslutande lock. Försök få med någon bit vaniljstång i varje burk. Om du vill ha ännu mer rosensmak kan du avsluta med att stänka 2–3 droppar rosenvatten i varje burk.
  7. Förvara mörkt och svalt 6 månader, eller längre om marmeladen fortfarande luktar och smakar som den ska.

I odödliga odlares sällskap

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Du kanske vill läsa...

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.

Utdrag ur Mellan raderna

"Det händer ofta att kvinnor som börjar slutar ganska snabbt. Det har bland annat resulterat i eftertexter med enbart män på alla positioner."

Månadens boktips: Augusti

I augusti tipsar vi om böcker som gör dig påläst inför valet – såväl idéböcker som mer handgripligt hur du kan agera för att skydda demokratin.

Bokrelease!

onsdag 22 augusti 2018 Natur & Kultur, Karlavägen 31, Stockholm

Kom på release för boken Något litet och fluffigt - sanningen enligt Gunnar & Molly på Natur & Kulturs terrass!