Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Historiens godaste rabarbermarmelad

Rabarber är äntligen i säsong – ta tillvara på de späda smakbomberna nu för att kunna njuta resten av året. Vi bjuder på recept på Elin Unnes Rosendoftande rabarbermarmelad.

Rosendoftande rabarbermarmelad


Rosor är underskattade som smaksättare. En bombsäker smakkombo är parfymerade rosor, söt vanilj och syrlig rabarber. Så här smaksätter du försommarens späda rababer med rosor, i historiens godaste rosendoftande rabarbermarmelad. Recept ur Elin Unnes odlingsbok I odödliga odlares sällskap.

 

Du behöver:

1 kg rabarber (rensad vikt)
1 kg strösocker
1 skvätt vatten
1 vaniljstång
1 handfull rosenblad

  1. Välj en ros med stark doft. Vanliga vresrosor, som ofta finns i parker, är en av de allra bästa (aka nyponrosor). Och undvik alltid snittrosor – växter som inte odlats för att ätas kan vara besprutade på alla möjliga fruktansvärda vis. Plocka kronbladen när rosen är fullt utslagen eller, om du har gott om rosor att avvara, precis innan knoppen är på väg att slå ut, mitt på dagen i torrt, varmt väder.
  2. Skär rabarbern i bitar, blanda med sockret och ös ner i en stor gryta med en skvätt vatten på botten. Dela vaniljstången på mitten,
    skrapa ner fröna i grytan, skär stången i ett par bitar och låt dem följa med ner.
  3. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret lösts upp. Om du tycker att det är viktigt att marmeladen stelnar, tillsätt citronsaft, pektin eller ett hackat, surt äpple samt en kryddpåse med skal, kärnor och kärnhus.
  4. Låt sjuda tills rabarbern börjar mjukna. Skumma om du vill.
  5. Stäng av värmen och rör ner rosenbladen. Låt stå och svalna 15 minuter.
  6. Sleva upp marmeladen i steriliserade burkar med tättslutande lock. Försök få med någon bit vaniljstång i varje burk. Om du vill ha ännu mer rosensmak kan du avsluta med att stänka 2–3 droppar rosenvatten i varje burk.
  7. Förvara mörkt och svalt 6 månader, eller längre om marmeladen fortfarande luktar och smakar som den ska.

I odödliga odlares sällskap

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Du kanske vill läsa...

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

Hon läser fler böcker i veckan än både du och jag kan drömma om, och har plöjt stora delar av vårens utgivning. Här är @bokturisten Signe Svenssons bästa boktips inför semestern.

Maja Lunde om klimatförändringar

Maja Lundes roman Binas historia blev en världssensation när den kom häromåret. Hennes nya roman Blå är skriven på samma vis men handlar om en framtid där vattenbristen är ett faktum.

”Barns farliga lekar intresserar mig”

En kort skrivövning på nätet växte till den suggestiva ungdomsromanen Trettonde sommaren. Gabriella Sköldenbergs debut ställer frågor om skuld och oskuld.

Himmeli på Halmens hus

Eija Kosikis halmkronor ställs ut på i utställningen Himmelsk harmoni på Halmens Hus i Bengtsfors. Med andra ord är det värt att dra till Dalsland i sommar.