Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Höstböckerna vår förläggare inte kan sluta prata om

Sommaren har precis exploderat men på redaktionen är vi inne i höstproduktionen. Det här är böckerna som vår skönlitterära förläggare Nina Eidem inte kan sluta prata om.

Människan är den vackraste staden av Sami Said

När Sami kom in på möte efter att jag läst manuset första gången var jag faktiskt mållös. Kan man skriva så här bra? Jag hade inga ord. Sami, som är världens mest ödmjuka person, sa bara lugnt: ”Ja, det är nog det bästa jag har gjort.” Ibland vet man bara. Att en roman kommer att gripa in i läsarnas allra innersta och förändra dem. Jag ser otroligt mycket fram emot att ge ut den här boken.

 

"När Sami kom in på möte efter att jag läst manuset första gången var jag faktiskt mållös. Kan man skriva så här bra?"

 

 

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

En uppslukande roman, omöjlig att lägga ifrån sig, som blev en enorm succé i vårt grannland Norge. Det handlar om de närmaste relationerna, familjen. Behovet av att som vuxen få formulera sin upplevelse och sin sanning, på tvärs mot någon annans. Det handlar på ytan om en arvstvist, men romanens egentliga ämne är smärtpunkterna som bråket om hus och pengar lägger i dagen. Tysta ytor, tabun, det man inte får prata om. Men för att komma igenom ett trauma måste man bearbeta det, och det kräver att man talar. Äldsta dottern i den här boken bestämmer sig för att göra det.

 

 

Idioten av Elif Batuman

Campus novel, nittiotal, e-post är nytt … Det finns mycket som är kultigt och nostalgiskt med Idioten. Till sin karaktär är romanen lika oformlig som sin huvudperson, den supersmarta Selin som är vad min kollega brukar kalla en ”huvudfoting”. Väldigt mycket hjärna, inte så mycket kropp. Ingenting blir riktigt rätt. Det finns så många sätt att missförstå någon man just börjat lära känna … inte minst via e-post. Skildringen av Selins försök att greppa vem hon ska vara i världen är charmig, skev, mänsklig och extremt underhållande. Hur dum är man när man är ung? Dum som en sten.

Arv och miljö

En bok som man vill diskutera efter att ha läst den – den perfekta bokklubbsboken!

Människan är den vackraste staden

Sami Said är tillbaka med en mästerlig roman om migration, en litterär roadmovie genom Sverige.

Idioten

Om att vara ung och helt oförmögen att växa upp – en idiot, helt enkelt.

Du kanske vill läsa...

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

Hon läser fler böcker i veckan än både du och jag kan drömma om, och har plöjt stora delar av vårens utgivning. Här är @bokturisten Signe Svenssons bästa boktips inför semestern.

”Barns farliga lekar intresserar mig”

En kort skrivövning på nätet växte till den suggestiva ungdomsromanen Trettonde sommaren. Gabriella Sköldenbergs debut ställer frågor om skuld och oskuld.

Himmeli på Halmens hus

Eija Kosikis halmkronor ställs ut på i utställningen Himmelsk harmoni på Halmens Hus i Bengtsfors. Med andra ord är det värt att dra till Dalsland i sommar.

”Europa var ett stort kaos”

En nyhetssändning fick den danska arkeologen Jeanette Varberg att skriva Människan har alltid vandrat – Folkvandringar och vändpunkter i historien.