Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Höstens stora bokcirkelbok - vi ger dig diskussionsfrågorna

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Augustprisvinnaren Susanna Alakoski är tillbaka med en ny, storslagen romansvit om arbetarkvinnans historia. Med sin början i Österbotten tidigt 1900-tal sträcker sig berättelsen ända in i vår tid och berättar genom vanliga människors livsöden ett stycke samtidshistoria.

 

Bomullsängeln är den första av fyra böcker och bygger på Susanna Alakoskis mormors 50 år vid Vasa bomullsfabrik i Finland. 

 

Det är en roman om kvinnogemenskap, drömmar och arbetet som fristad eller fängelse. Kort och gott – den perfekta bokcirkelsboken.

 

Obs! Spoiler alert om du inte har läst Susanna Alakoskis Bomullsängeln ännu! 

  1. Tycker ni att Hilda hade något annat val än att lämna bondgården hos familjen Rikkola för Wasa Bomulls Manufaktur? 
  2. Under Hildas uppväxt under början av 1900-talet var mycket hugget i sten: du arbetade på gården precis som dina förfäder, accepterade arbetsvillkoren och att ”Sorolakvinnorna var kända för sin storvuxna byst och sina komplicerade nedkomster.” Om man jämför med dagens samhälle där alla förväntas förverkliga sig själva - framstår det som en börda eller en befrielse att som i Bomullsängeln ha framtiden utstakad för sig?
  3. Under Hildas uppväxt är det hårt arbete från morgon till kväll, men också en enorm kvinnogemenskap, gemensamma måltider och en närhet till familjen. Idag upplever många samma sak: ett påfrestande arbetsliv som skapar litet utrymme för den privata sfären. På vilket sätt skiljer sig tidigare generationers och dagens bördor åt?
  4. Innan de lämnar bondgården för Wasa bomullsfabrik förför Helli vännen Hilda med berättelser om Sverige, där möblerna har fransar, familjerna äter med äkta silverbestick och pigorna spenderar dagarna med att putsa krukväxter. Tidigare har svenskar talat på samma sätt om Amerika. Vilket gyllene land suktar vi efter idag? Eller försöker vi istället skapa en bättre vardag där vi står?
  5. När Hilda ska resa till Wasa bomullsfabrik förmanar Sanna-täti henne att aldrig gå omkring i lokalerna ensam med en man. Om och i så fall hur har mäns maktövertag över kvinnor förändrats sedan dess?
  6. På vilket sätt var Hildas bonusmamma Sanna-täti och väninnan Helli tidiga feminister? Hur tror du att deras åsikter påverkade Hilda?
  7. Längtan bort är ett återkommande tema i boken - först Hildas längtan bort från Österbotten, därefter från bomullsfabriken, och senare dottern Gretas trånande efter ett mer flärdfullt liv i Stockholm och London. Tror ni att eskapismen ligger i människans natur, eller är det omständigheterna som gör att kvinnorna i boken drömmer sig bort?
  8. På vilket sätt påverkar världspolitiken Hildas vardagsliv? Hade hennes liv kunnat se annorlunda ut om dessa historiska skeenden inte inträffat?
  9. Vad berättar Hildas liv om vår gemensamma 1900-talshistoria? Hade berättelsen sett annorlunda ut ur ett manligt perspektiv?
  10. Susanna Alakoski avslutar romanen Bomullsängeln med att tacka alla tusentals arbetare som bara gått till jobbet varje dag och som trott att de inte har något viktigt att berätta. Vad skulle ni själva berätta om ert arbetsliv?

Bomullsängeln

Alakoski är tillbaka med en romansvit som mästerligt sammanfattar stora skeenden.

Du kanske vill läsa...

Klicka hem Fars Dag-presenten själv

Vänta inte på bekräftelse utifrån - uppskatta dig själv som förälder genom att ge dig lästid i Fars Dags-present. 

Månadens boktips

I oktober läser vi två efterlängtade och självupplevda böcker som ger perspektiv på tillvaron. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen.