Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Höstlov: Bästa Paristipsen för barn

Elin Unnes tipsar om bästa turistattraktionerna i Paris för dig som reser med ett barn som älskar Harry Potter/monster/halloween.

Katakomberna 
Katakomberna kräver en del tålamod, promenaden genom underjorden är lång (och kön till nergången kan vara ännu längre), men man belönas med riktiga, äkta döskallar hela vägen. 

1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Paris

Musée Dupuytren
Det här pyttelilla museet startades av en kirurg som i sagotermer skulle beskrivas som ond. Han är mest känd för att ha behandlat Napoleon Bonapartes hemorrojder och för att ha utfört trepanation - han borrade hål i folks huven. Och varje gång han hittade nån extra sjuk grej på en människa eller på ett djur, skar han loss den grejen och sparade den i en burk. Doktor Dupuytrens burkar är nu samlade i ett enda hisnade rum: ett rum som bara de med allra starkast mage kliver in i. 

5 Rue de l'École de Médecine, 75006 Paris

Musée de la Chasse et de la Nature
Det här är ett jaktmuseum. Kanske dumt att ens försöka sälja in det till familjen, så säg istället att du bara vill kolla på en grej. Väl på plats kommer ni att upptäcka att jaktmuseet i själva verket är en knasig plats, fullt av skvadrar och märkliga vapen som inte går att använda och att ledstången är en orm. I vitrinskåpen finns små uppstoppade fåglar som pickar på hattar gjorda av kex och om du tittar upp i taket kan det hända att hundratals uggleögon stirrar tillbaka. Allt det här är blandat med skulpturer av Jeff Koons (världens dyraste konstnär), så öva lite ”se men inte röra” innan ni går in. 

62 Rue des Archives, 75003 Paris

 

Père-Lachaise

Paris mest kända kyrkogård är som en labyrint av förfallna katakomber och halvöppna gravar. Missa inte att gå och titta på folk som tittar på Jim Morrisons grav. 

16 Rue du Repos, 75020 Paris

 

Auberge Nicolas Flamel
Det faktiska huset som tillhörde den faktiska personen Nicolas Flamel, känd från Harry Potter. Huset byggdes för typ 600 år sen, och nu finns en liten restaurang i huset. Så ni kan äta hemma hos han från Harry Potter, han som var så extremt bra på alkemi, och kanske tjuvkika i hans källare. 

51 Rue de Montmorency, 75003 Paris

Bästa Paristipsen för dig som reser med barn - Elin Unnes tipsar

Paris för foodisar

Den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen.

Monsterbestiarium

Stor, vacker och folkbildande presentbok om världens monster.

Du kanske vill läsa...

Dyk ner i bokens ämnen

Världen kan idag kännas som en mycket skrämmande plats. I 21 tankar om det 21:a århundradet diskuterar Yuval Harari vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. 

5 saker om Hararis nya bok

Efter att ha berättat om vår historia och om framtiden tar sig Harari an vår tids största utmaningar i sin nya bok. 

Pasta på italienska

Sara Berg och Miriam Preis reste till Italien för att hitta riktig italiensk pasta.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Allt om gift

Giftets historia och ett autentiskt giftmord

onsdag 24 oktober 2018 Studentbokhandeln i Uppsala, Sysslomansgatan 7, Uppsala

Varmt välkomna till en temakväll om gift och hor i historien