Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Höstlov: Bästa Paristipsen för barn

Elin Unnes tipsar om bästa turistattraktionerna i Paris för dig som reser med ett barn som älskar Harry Potter/monster/halloween.

Katakomberna 
Katakomberna kräver en del tålamod, promenaden genom underjorden är lång (och kön till nergången kan vara ännu längre), men man belönas med riktiga, äkta döskallar hela vägen. 

1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Paris

Musée Dupuytren
Det här pyttelilla museet startades av en kirurg som i sagotermer skulle beskrivas som ond. Han är mest känd för att ha behandlat Napoleon Bonapartes hemorrojder och för att ha utfört trepanation - han borrade hål i folks huven. Och varje gång han hittade nån extra sjuk grej på en människa eller på ett djur, skar han loss den grejen och sparade den i en burk. Doktor Dupuytrens burkar är nu samlade i ett enda hisnade rum: ett rum som bara de med allra starkast mage kliver in i. 

5 Rue de l'École de Médecine, 75006 Paris

Musée de la Chasse et de la Nature
Det här är ett jaktmuseum. Kanske dumt att ens försöka sälja in det till familjen, så säg istället att du bara vill kolla på en grej. Väl på plats kommer ni att upptäcka att jaktmuseet i själva verket är en knasig plats, fullt av skvadrar och märkliga vapen som inte går att använda och att ledstången är en orm. I vitrinskåpen finns små uppstoppade fåglar som pickar på hattar gjorda av kex och om du tittar upp i taket kan det hända att hundratals uggleögon stirrar tillbaka. Allt det här är blandat med skulpturer av Jeff Koons (världens dyraste konstnär), så öva lite ”se men inte röra” innan ni går in. 

62 Rue des Archives, 75003 Paris

 

Père-Lachaise

Paris mest kända kyrkogård är som en labyrint av förfallna katakomber och halvöppna gravar. Missa inte att gå och titta på folk som tittar på Jim Morrisons grav. 

16 Rue du Repos, 75020 Paris

 

Auberge Nicolas Flamel
Det faktiska huset som tillhörde den faktiska personen Nicolas Flamel, känd från Harry Potter. Huset byggdes för typ 600 år sen, och nu finns en liten restaurang i huset. Så ni kan äta hemma hos han från Harry Potter, han som var så extremt bra på alkemi, och kanske tjuvkika i hans källare. 

51 Rue de Montmorency, 75003 Paris

Bästa Paristipsen för dig som reser med barn - Elin Unnes tipsar

Paris för foodisar

Den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen.

Monsterbestiarium

Stor, vacker och folkbildande presentbok om världens monster.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Böckerna som borde ligga under granen i jul

Julen närmar sig med stormsteg och mellan glöggfester, knäckkokande och sillinläggningar kan det vara skönt att få lite tips på vad man kan lägga under granen. Brody, Elsie och Fibban har sniffat fram några av årets bästa bokpärlor att ge bort i jul, för alla åldrar och intressen.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst.