Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Idioten

av Elif Batuman

Om att vara ung och helt oförmögen att växa upp – en idiot, helt enkelt.

Elif Batuman har efter bara två romaner redan blivit en kultförfattare – och hennes Idioten en kultbok. 

Idioten än campusroman om tiden mellan ungdom- och vuxenheten. Om att ha vuxenvärldens krav på att flytta hemifrån, men samtidigt vara helt borta vad gäller att navigera i livet och relationer. En rolig och speciell roman om att växa upp, från den briljanta författaren till De besatta, som har blivit kultförklarad efter bara två böcker.

Med förbluffande träffsäkerhet fångar Elif Batuman upp den tidiga internetvurmen, 90–talets grungiga stämning och känslan av att vara en ung och oförmögen nörd. En idiot, helt enkelt.

Är du en läsande kvinna kommer du definitivt känna igen dig i uppväxtskildringen av att vara en nörd, och det begränsande i Jane Austins romanvärld som finns kvar även i vår tid – det vill säga the marriage plot. Batuman låter en ung kvinna pröva tanken om ett skrivande liv och att det måste finnas någonting bortom den kvinnliga tillblivelsens standardberättelse om att vara älskad av en man. ”Bokens spänningsfält fanns i mitt eget liv”, säger Elif Batuman, ”och jag föreställer mig att den fortsätter att finnas i många unga kvinnors liv.”

Det är 1995 och e-post är helt nytt. Turkisk-amerikanska Selin anländer till Harvard för att läsa litteratur. Hon är intresserad av allt, omåttligt begåvad, lång och avig. Snart inleder hon en relation med den äldre matematikstudent Ivan, en relation som helt och hållet sköts via e-post. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp?

Idioten är en briljant, oformlig, mycket rolig och säregen roman om litteratur, ambition och kärlek. Det är en campusroman för dig som gillade Curtis Sittenfelds Prep, har en dragning år det absurda, eller som bara vill återuppleva det pubertalt romantiska i att ha en e-postromans. 

 

Elif Batuman är turkisk-amerikanska författare till den vildsint originella De besatta: äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem, som kom på svenska 2012. Hon är sedan 2010 fast medarbetare i The New Yorker och har en doktorsexamen i rysk litteratur från tanfSorduniversitet. Hon läser och/eller talar sju språk. Följ henne på twitter på @BananaKarenina 

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Översättare: Anna Lindberg
  • ISBN: 9789127154179
  • Utgiven: 2018-10-06
  • Mått: 165 x 235 x 33 mm
  • Sidantal: 461
  • Originaltitel: The Idiot
  • Vikt: 820 g
Lagerstatus: I lager

Ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Höstböckerna förläggaren inte kan sluta prata om

Sommaren har precis exploderat men på redaktionen är vi inne i höstproduktionen. Det här är böckerna som vår skönlitterära förläggare Nina Eidem inte kan sluta prata om.

Senast visade produkter