Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Indigo – typsnittet, alltså

Natur & Kultur gav häromsistens ut en bok som hette En handbok om indigo. Den handlade förstås om färgen. Men nu ska det inte handla om färgen, vars historia och inflytande i och för sig är värt en hel bok, utan om typsnittet, som också det har ett förflutet värt att uppmärksamma.

Färgen indigo har fått sitt namn av en asiatisk växt. Marco Polo var den första västerlänningen att berätta om den. Typsnittet Indigo (antiqua) är däremot svenskt, och den som ”upptäckte” det kan nog sägas vara min vän, formgivaren Christer Jonson. För sådär tjugo år sedan satt han i Konstnärsnämnden när en ansökan damp ned om medel för utvecklande av ett typsnitt som skulle lösa det problem med tappad svärta som bokformgivare tampats med i övergången till digital teknik. Den sökande hette Johan Ström, grafisk formgivare.

Christer gick i gång på typsnittet. Det inte bara löste problemet med svärtan – snittet hade dessutom en fin rörelse framåt som gjorde det läsvänligt. Eftersom han då hade fått i uppdrag att formge Bibel 2000 valde han Indigo till boken.

Där kan väl segertåget för Johan Ströms Indigo sägas börja. Det blev förstås ett flitigt använt typsnitt på förlaget Atlantis, där Christer var husformgivare. Sedermera tycker jag att det dyker upp i alla slags böcker från alla slags förlag. Det är roligt. Jag använder det själv i flera av de böcker jag ger ut. Och när jag plötsligt konstaterade att samtliga historieböcker som jag hittills givit ut i år använder det tyckte jag det var hög tid att ära dem som ligger bakom det, främst Johan Ström men också Christer Jonson.

Skriv en kommentar