Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Elisabeth Åsbrinks boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för sitt skildrande av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

3 diskussionsvänliga böcker till höstens bokcirkel

Ost och kex i all ära, här är romanerna som verkligen ger energi till höstens bokcirkeldiskussioner. 

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Utdrag ur Orden som formade Sverige

"Då jag växte upp på 80-talet var den vanligaste frågan jag fick: Var kommer du ifrån?"

Månadens boktips: September

I september boktipsar vi om tre medryckande historieskrivningar för att ge perspektiv på samtidens valkampanjer och digitala spionskandaler.

Så hittar du läslusten med barnen

När Ellen Karlsson började skriva Jojje 5 år, inspirerades hon av att skapa stunder i läsningen där barn och vuxna får möjlighet att prata om det som annars kan vara svårt att prata om. Om det stora och lilla i livet, om sin egen eller någon annans verklighet.

Tre tips på hur man kan använda Världen utanför i förskolan

Författaren Henrik Wallnäs har listat sina tre bästa tips för hur man på ett lekfullt sätt kan använda Världen utanför för att kliva in i barnens förskolevärld och se den med deras ögon. 

Madeleine Bäck , Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.

Utdrag ur Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist

"Det händer ofta att kvinnor som börjar slutar ganska snabbt. Det har bland annat resulterat i eftertexter med enbart män på alla positioner."

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop. 

Vilka är orden som formade Sverige?

Elisbeth Åsbrink om hur orden format Sverige och det vi upplever som svenskt

tisdag 2 oktober 2018 Dieselverkstan, Markusplatsen 17, Stockholm

När blev Sverige svenskt? Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas?

Det kvinnliga åldersförbudet

Författarsamtal med Elisabeth Åsbrink och brittiska journalisten Marina Benjamin, aktuell med boken Mellantid - om att fylla 50.

onsdag 3 oktober 2018 Teater Brunnsgatan Fyra, Brunnsgatan 4, 111 38 Stockholm

Kvinnor får inte bli gamla. Om kvinnor åldras ska det helst ske diskret och snyggt, gärna i hemlighet, hur blev det så?

Orden som formade Sverige

Hör Elisbeth Åsbrink berätta om hur orden format Sverige och det vi upplever som svenskt

torsdag 11 oktober 2018 NK Bokhandel, NK huset, Stockholm

När blev Sverige svenskt? Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas?