Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Invitationsdepartementet x Natur & Kultur

Bjud någon som vill bättra på sin svenska på middag via Invitationsdepartementet – få rabatt på din nästa läsupplevelse på köpet!

Invitationsdepartementet har sedan starten sammanfört över 18 000 människor som vill bli bättre på svenska med de som redan pratar flytande, över något så enkelt som en hemlagad middag.

Det är något Natur & Kultur vill främja.

Hela hösten ger vi alla som via Invitationsdepartementet bjuder in till middag i sitt hem – eller som väljer att själv bli bortbjuden – 40 % på ett bokköp på boksajten Karlavägen 31 c/o Natur & Kultur.

För ofta är det ju genom maten som vi hittar vägen in i ett samhälle. Hur vi äter, lagar och umgås kring våra vardagsrätter säger så mycket om ett lands kulturhistoria, samhälle och relationer. 

 

Invitationsdepartmentet i samarbete med Natur & Kultur
Habib och Peter i Hallunda under en middag. 

 

Så här funkar det

Upplägget är enkelt: Allt du behöver göra är att bjuda på middag i några timmar. Det är allt. För dig som pratar flytande svenska kanske det inte framstår som en insats – medan det för någon som tragglar med det svenska språket kan vara ovärderligt att få öva sig över en vanlig middagskonversation.

Så här går det till: Anmäl dig på Invitationsdepartementet genom att välja ett datum då du antingen vill bjuda på middag, eller komma som gäst. Invitationsdepartementet parar sedan ihop värd och gäst, som får kontakt med varandra via samtal eller sms. I samband med att ni får varandras kontaktuppgifter får du även en rabattkod som ger dig 40 % rabatt på ett bokköp på boksajten Karlavägen 31. 

Sedan är det bara att äta middag och njuta av sällskapet!

Och din nästa läsupplevelse.


Det här är Invitationsdepartementet

Idén till Invitationsdepartementet fick grundaren Ebba Åkerman när hon jobbade som SFI-lärare och insåg hur svårt det är att lära sig ett språk om man inte har någon att prata med. Samtidigt blev hon själv hembjuden på barnkalas, middagar och fester hos sina elever, och ville att fler skulle få uppleva den välkomnande inkludering som hon fått.

 

Invitationsdepartementet x Natur & Kultur 

”Som SFI-lärare blev det uppenbart hur svårt det är att lära sig ett språk om du inte har någon att prata med", säger Invitationsdepartementets grundare Ebba Åkerman. 

 

Varför just hemmamiddagar?

– Det är i min mening det absolut trevligaste sättet att umgås på. Dessutom är det något slags första plats i att lära känna en annan kultur. Alla som rest eller bott utomlands vet vilken skillnad det är på att äta på restaurang eller att faktiskt bli hembjuden till någon.

 

”Alla som rest eller bott utomlands vet vilken skillnad det är på att äta på restaurang eller att faktiskt bli hembjuden till någon.”

 

Varför ska man som flytande svensktalande bjuda in till middag?

– Det är så sjukt lätt för en etablerad svensk att avsätta en onsdag för att äta middag med någon som är ny i landet, medan att träffa svenskar, ironiskt nog, är något av det svåraste som finns för den som är ny i Sverige. Jag upplever att de av oss som bott här hela eller större delen av våra liv underskattar hur mycket enklare det är att inkludera någon än att själv försöka bli inkluderad. Den möjligheten och kraften vill jag få fler att förstå och använda sig av. Jag upplever att många inte anser sig ha tid, men har du aldrig tid att möta och lära känna de som kommer nya till Sverige så är det inte heller så konstigt att vårt politiska klimat ser ut som det gör. Vänskap och värme är så mycket bättre än rädsla och misstänksamhet.

 

”Jag upplever att många inte anser sig ha tid, men har du aldrig tid att möta och lära känna de som kommer nya till Sverige så är det inte heller så konstigt att vårt politiska klimat ser ut som det gör.”

 

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– “Vad ska jag bjuda på?” är nog den vanligaste frågan. På det brukar jag svara att en ska laga något som en brukar bjuda på eller äta - typ tacos, vegetarisk lasagne, blomkålssoppa, lax och potatis, osv. Egentligen är ju bara måltiden ett alibi, då mötet är det viktiga. Men de två tillsammans ger absolut störst effekt. Människor brukar även undrar “Pratar hen svenska?”, och ja, alla våra deltagare kan konversera på svenska. De går bort eller bjuder på middag för att de vill bli bättre på språket eller lära känna fler människor som redan bor här.

En av de som bjudit in ett flertal gånger är Ingela på Östermalm. Hennes senaste vänner är ett par från Syrien, som under deras bekantskap fått barn – ett barn som nu kommer ha Ingela som sin svenska mormor.

– I min värld är det ett helt ovärderligt utfall, som började med bara en middag genom Invitationsdepartementet, säger Ebba Åkerman.

Sedan starten 2014 har närmare 18 000 människor möts över middagsborden. En undersökning från 2017 visar att 98% av de som är nya i Sverige känner sig mer eller mycket mer välkomna i Sverige tack vare Invitationsdepartementet. Av etablerade svenskar upplever 99% att de verkar för ett mer inkluderande samhälle.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Vår vision är att alla som kommer till Sverige ska äta middag med minst en person eller familj som redan bor här, och att alla som redan bor här äter middag med någon från en annan kultur. Ta en stund och föreställ dig vad det skulle göra med samhället. För att få det att hända behöver vi jobba vidare på att ta fram ett smidigt och hållbart system för att boka middagar och engagera lokala volontärer så att ännu fler kan äta middag.

 

Natur & Kultur i samarbete med Invitationsdepartementet
Det enda som behövs är några timmar av ditt liv – men för den som blir bjuden kan den där stunden vara guld värt för att få öva upp sin svenska. Viveca, Lina och Peter under en middag i Hallunda. 

 

98 % av de nya svenskar som deltagit känner sig mer eller mycket mer välkomna i Sverige efter en middag.

 

Varför en middag ger så mycket mer än bara mat i magen

På Natur & Kultur ger vi ut böcker som speglar vår omvärld, såväl genom personliga skildringar av krig och flykt, som hoppingivande böcker som lär dig förstå världen genom Hans Roslings ögon.

Det går helt i linje med vår stiftelseurkund, vars mål är att verka för tolerans och demokrati. Dessutom brinner vi själva för integrationsfrågan.

Hösten 2016 drev illustrerad fakta-redaktionen ett integrationsprojekt där kocken och kokboksförfattaren Stefan Ekengren lärde 13 SFI-elever från Kista att laga svensk husmanskost.

Det gav mer än vi någonsin hade trott – och på ett helt annat sätt.

För det var vi själva som tyckte att vi hade dragit den största vinstlotten, som fått lära oss mer om andra matkulturer, googla indiska kryddor tillsammans, smaka den syrianske bagaren Waels pistagekakan ma’amoul och skrattat över svenskarnas fäbless för sura lingon som middagstillbehör.

Så vi ville få fler att upptäcka vinsterna i att möta en ny svensk, och slog våra påsar ihop med Invitationsdepartementet.

Hoppas du också vill delta!

 

Invitationsdepartementet är en ideell icke-statlig, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som jobbar för att öppna upp Sverige genom enkla och roliga middagar.

Rabatten gäller t o m 2018-12-16, och enbart för böcker köpta på Karlavägen 31 c/o Natur & Kultur.

Människan är den vackraste staden

Sami Said är tillbaka med en mästerlig roman om migration, en litterär roadmovie genom Sverige.

Människan har alltid vandrat

En kort översikt över migration – från homo sapiens till 2015 års stora flyktingströmmar.

Gränsen

En roman om vår tids neuroser: wellness och att arbeta med sig själv.

Handbok för demokrater

Handgripligt och lättillgängligt om hur den enskilda människan kan skydda demokratin.

Factfulness

Så funkar världen! Lär dig tänka som Hans Rosling.

Du kanske vill läsa...

Bästa presenttipsen till Mors Dag

Uppvakta mamma genom att ge henne egentid i form av en bok. Här är de 5 bästa presenttipsen till Mors Dag.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

Sneak peek på höstens böcker

Storsatsning från Susanna Alakoski, Silvia Avallone tillbaka och nytt från systrarna Adbåge.

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten.