Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Japansk whisky: Och annan asiatisk single malt av världsklass

av Daniel Bruce

Varför har japansk whisky blivit så populär, och vad kännetecknar den egentligen?

För tio år sen var japanskt whisky måttligt populär men på några år har allt förändrats. Efterfrågan på japansk whisky har skjutit i höjden och det pratas om hur bra single malt det fanns i Indien och Taiwan. Vad var det som hade hänt? Och vad är det som egentligen kännetecknar asiatisk single malt?

I Japansk whisky får du följa med på en resa till några av ländernas mest legendariska destillerier. I Japan vittnar grundaren av japansk whisky Masataka Taketsuru om en 100 år gammal tradition. Hans kemikunskaper och anteckningar från en praktik i Skottland gav upphov till en ny våg av destillerier under 1900-talet. Ett exempel är hans eget livsverk Yoichi som ligger på ön Hokkaido. Destilleriets pannor drivs fortfarande med kol som skyfflas in för hand i ugnarna en konst som ytterst få andra praktiserar. Dessutom besöker vi några mindre hantverksdestillerier, allt från det nyöppnade Mars Tsunuki till det smått legendariska Chichibu.

Även Indien och Taiwan har på senare år visat vad de går för. I utkanten av Bangalore destillerar Amrut råsprit i lokaltillverkade kopparpannor. I Taiwan var Kavalan först ut med att göra single malt i samband med att spritmonopolet avskaffades. Med hjälp av skotsk expertis i kombination med sina varma och fuktiga klimat har båda länderna utvecklat en egen whiskystil ofta kännetecknad av tropisk frukt och en slående komplexitet.Med ena foten i sin egen terroir och den andra i Skottland, har asiatisk single malt whisky kommit att utvecklas till ett helt unikt fenomen.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2019-10-05
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127162129
  • Sidantal: 176
  • Mått: 175 x 225 x 20 mm
  • Vikt: 596 g
Lagerstatus: Förväntas skickas inom 3 vardagar