Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

 

 

Varför skriva en bok om att vara kvinna och journalist?
– För att jag vet hur många som mår dåligt och hur mycket det subtila förtrycket i branschen påverkar – dels på individnivå men det slår också på alla. Journalister är med och bygger människors världsbild och när kvinnor inte har samma förutsättningar som män blir den bild som byggs upp och lyfts fram skev.

 

Är det här en bok om metoo?
– Nej. Jag påbörjade boken ett år innan metoo briserade. Men det är en bok om en annan nivå av samma struktur – andra symptom på samma problem.

 

Vilka är de största likheterna och skillnaderna mellan de yngsta och äldsta vittnesmålen i boken?
– Den största förändringen jämfört med för 30-40 år sedan är att det inte anses vara okej att supa på arbetstid nu. Den stora förändringen på bara 10-20 år är att antalet kvinnor nu dels är lika många som antalet män, dels har kvinnorna börjat ta sig in på positioner som bara tillhört män tidigare. Men samma problem kvarstår. Vilka som sitter på pengarna, vilka som får göra de högst ansedda jobben, vilka som går gehör för sina idéer.

 

Vad överraskade dig när du fördjupade dig i ämnet?
– Jag fick ett annat perspektiv. Jag brukade bli irriterad när folk påpekade att "det har blivit bättre". Nu har jag insett att det både är sant och relevant. När jag sett tillbaka hundratals år blir det tydligt hur de små stegen som inte syns när man gör en kort tillbakablick, spelar roll i det stora hela.

 

Mellan raderna

Om kvinnliga journalisters vardag och det subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.