Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Köpenhamn för foodisar

av Erik Eje Almqvist

Personlig mat- och dryckesguide till staden som har drivit en stor del av matutvecklingen i världen framåt.

Köpenhamn har på senare år drivit en så stor del av matutvecklingen i världen framåt, och eftersom de ligger milsvid före oss är det alltid lika inspirerande att åka dit och äta och dricka. Det är ingen slump att skåningar åker till Köpenhamn och inte till Stockholm för att äta och dricka.

Nu släpper vi den fjärde delen i mat- och dryckesguideboksserien för foodisar: Köpenhamn för foodisar. Om Elin Unnes Paris för foodisar var en personlig guide till ett område, Peter Lowes Rom för foodisar en traditionell guidebok och Jonas Crambys Tokyo för foodisar en ” så här funkar det och så här gör du”, har Erik Eje Almqvists Köpenhamn för foodisar ett mer journalistiskt angreppsätt med intervjuer med matmänniskor som har påverkat världen.

”Jag har aldrig ångrat mig så mycket som efter att jag flyttade från Köpenhamn. Jag längtade till vinhandlaren under Knippelsbro där man alltid, oavsett tid på dygnet, stör i lunchen varpå man vinkas in i köket där man får smaka grumliga viner som ännu inte kommit upp på hyllan.

Jag längtade till den märkvärdiga kiosken på Sønder Boulevard som säljer cigg, mjölk, tidningar – och obskyra suröler som aldrig skulle tillåtas komma i närheten av Systembolagets hyllor. Och så fantiserade jag om Noma-kockarnas nya krogar, om slaktartanten Hanne som varje morgon tillreder alla pålägg från grunden och skyfflar upp mackor på brickor i fönstret och om den nya skolans smørrebrødsbarer som serverar lambic-öl och oxiderade Sebastian Riffault-viner till hønsesalaten.

Det dröjde inte länge innan jag flyttade tillbaka.

Det här är en guide till mina favoritkrogar, till fantastiskt naturvin, till ställena med de finaste råvarorna från Sjællands hängivnaste hippiebönder och skogsmullar. Till barerna med den intressantaste hantverksölen och till de murrigaste jukeboxhaken som har så dålig ventilation att man kan passivröka tobaken som utandades av Vesterbropoeten Dan Turèll på 70-talet, och där den som blir hungrig halv två på natten får ett kokt ägg och en klick senap på en servett.”

 

Erik Eje Almqvist är reporter och redaktör. 2008 var han med och startade Magasinet Filter, där han arbetat under flera år, bland annat som chefredaktör. Han har även varit krogskribent i Metro. 2009 utsågs han till årets journalist av Sveriges tidskrifter. Sedan 2012 har han – med undantag för ett kort avbrott – bott på den gamla delen av Islands brygge i Köpenhamn.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127155664
  • Mått: 160 x 219 x 15 mm
  • Utgiven: 2018-09-03
  • Vikt: 454 g
  • Serie: ... för foodisar
  • Formgivare: Stefan Fält
  • Fotograf: Fredrik Skogkvist
  • Sidantal: 175
Lagerstatus: I lager
Kunder som köpte denna köpte också

Magikernas tid 1

av Cressida Cowell
Äventyrlig läsa själv-bok för 9–12-åringar som slukade Harry Potter – men rolig att läsa högt även för vuxna.
I lager

Signerad utgåva av Poltava

av Peter Englund
I samband med den utökade nyutgåvan av Poltava släpper vi ett antal exklusivt signerade exemplar i begränsad upplaga.
I lager

Bästa presenttipsen till Fars Dag

Det spelar ingen roll om pappa gillar historia, en bra roman eller att resa – vi har presenttips för alla intressen. Presenttipsen till Fars Dag 11/11 sträcker sig från kriget i Poltava 1709 till krisen i Silicon Valley 2018.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Paris bästa nya krogar

Elin Unnes, författare till matreseguiden Paris för foodisar, tipsar om de bästa nya ställena som öppnat sedan guideboken gavs ut för ett år sedan. 

Senast visade produkter