Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

La cheffe

av Marie NDiaye

En roman om att välja karriären framför sitt eget barn, av en ständigt Nobelpristippad författare.

La cheffe är en roman om att tidigt hitta sin passion – och att till och med överge sitt eget barn för att helt gå upp i den.

Den ständigt Nobelpristippade Marie Ndiayes senaste roman har samma känsla som Muriel Barberys Igelkottens elegans, där du hypnotiskt sugs in i berättelsen. Det är detaljerat och sinnligt om matlagning, där du riktigt känner smakerna och dofterna genom sidorna.

Huvudpersonen La cheffe – kocken – kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som 14–åring under 60–talet iväg till en förmögen familj för att arbeta som hemhjälp och upptäcker matlagningen, som kommer att bli hennes livslånga passion.

Sexton år gammal blir hon gravid och föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar medan hon själv satsar på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna hur allt detta rasa ihop.

Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin.

La cheffe är en roman som hyllar gastronomin som konstform: ljusare och mer lättillgänglig än Ndiaye tidigare romaner, men lika fascinerande och gåtfull.

 

Marie Ndiaye är en av Frankrikes stora litterära stjärnor och ständigt Nobelpristippad. På svenska finns sedan tidigare Tre starka kvinnor, som tilldelades Goncourtpriset 2009, Mitt instängda hjärta och Ladivine. 2013 nominerades hon till Man Booker International Prize.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2018-10-13
  • Mediatyp: Inbunden
  • Översättare: Maria Björkman
  • ISBN: 9789127152465
  • Mått: 140 x 215 x 25 mm
  • Vikt: 502 g
  • Originaltitel: La cheffe, roman d'une cuisinière
  • Sidantal: 326
  • Formgivare: Sara R. Acedo
Lagerstatus: I lager

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Månadens boktips: November

I november tipsar vi om böcker för en säsong som äntligen bordar för inomhusaktiviteter. Lägg upp fötterna på soffbordet och grotta ner dig i krukväxter, efterrätter, klimatsmart klädlagning och en roman om gastronomiska höjder.

Senast visade produkter