Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Lina Blixt ger monstren ett ansikte

”De är fruktansvärda, äckliga, fascinerande, respektingivande och farliga varelser, och det vill vi visa”. Lina Blixt fick i uppgift att illustrera det läskigaste som finns.

 Lina Blixt

Monsterbestiarium är en antologi med texter av monsterhistorikern Bo Eriksson. Den riktar sig till både unga och vuxna, hur pass otäcka får monstren vara?

-Bo sa: ”Kör på, det ska vara läskigt!” Och jag håller helt med, monster är läskiga. De kryper fram ur mörkret, attackerar från havets djup och slukar människor hela.

Hur har ditt och Bo Erikssons samarbete sett ut?

-Bo skickade en lista med monstren och korta beskrivningar av deras egenskaper och utseenden. Men jag hade fria tyglar att tolka monstren på mitt sätt. Bo har varit till stor hjälp, det är ju han som är monsterexperten.

Var hittar du inspiration?

-Jag fotograferar nästan dagligen och hittar inspiration i naturen, tjocka mörka sommarmoln eller mystisk morgondimma på ett fält. Jag har ett stort intresse för film och tv-serier, där kan jag kliva ur vardagen för en stund och ta del av bilder och stämningar som ibland ger idéer till mitt eget skapande.

Berätta om din arbetsprocess för Monsterbestiarium?

-Många av monstren har attribut som kan hittas i den verkliga djurvärlden så jag letade upp mycket bilder på exempelvis reptiler, vattenlevande djur, kattdjur och insekter. Ibland fotograferade jag mig själv i lustiga poser för att få till en handvridning eller knasig kroppsposition.

Vilket är ditt favoritmonster?

-Jag är extra förtjust i Cthulhu. Tanken på att monstret är så fruktansvärt att det inte ens går att beskriva tycker jag är kittlande. Att det dessutom sägs att den som ser Cthulhu blir galen samtidigt som monstrets skapare H P Lovecraft under sitt liv led av nervösa sammanbrott är något som kan hålla en vaken om nätterna...

Vad läser du nu?

-Jag har ganska nyligen läst klart Vild av Cheryl Strayed. Nu är jag på jakt efter lite läskigare grejer så här i halloweentider, det brukar framförallt bli en hel del skräckfilm för mig när höstmörkret lägger sig.

 

Cthulhu

 

 

Monsterbestiarium

Stor, vacker och folkbildande presentbok om världens monster.

Du kanske vill läsa...

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad.