Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

London: en berättelse om en stad

av Gunnar Pettersson

Den verkliga grundkursen till en stad som alla tror sig kunna.

London - en berättelse om en stad är en roande bok för såväl nybörjare som inbitna Londonkonnässörer. Gunnar Pettersson skriver personligt om hur denna världsstad har förändrats under det senaste halvseklet. 

London har gått från att vara ett kulinariskt bakvatten till foodisarnas paradis, från ett swinging London till eating London. Och det är bara en av de förändringar som staden genomgått det senaste halvseklet. Gunnar Pettersson, sedan 45 år bosatt i London, skriver i åtta kapitel ett stycke kulturhistoria om sin hemstad genom mat, språk, stadsplan, politik, musik, marknad, sport och ankomst. Roande för såväl nybörjare som inbitna Londonkonnässörer.

För London är inte bara staden där det talas 300 språk och där tjugo minuter i tunnelbanan är detsamma som att röka en cigarrett, utan även ett socialdemokratiskt centrum som röstar ja till att stanna kvar i EU i ett konservativt England som inte vill annat än att dra sig ur, och som varje år besöks av en halv miljon svenskar.

Vi är många som inbillar oss att vi känner London som vår egen ficka. Men det här visste du garanterat inte.

 

Gunnar Pettersson, född och uppvuxen i Göteborg, är författare, journalist och översättare med sex böcker och lika många radiopjäser i bagaget. Han är sedan 1972 bosatt i London.  

 

 

Torbjörn Flygt recenserar London i Sydsvenskan:

”Gunnar Pettersson, som bott i London i drygt fyrtio år, traskar obekymrat genom sin stad, stadsdel för stadsdel, på sina villkor, och redogör med stor berättarlusta och kunnighet för det som tycks väcka hans tankar för stunden. Man märker knappt hur djupt han borrar i ämnena eftersom han låter dem förgrena sig åt alla håll i lösa associationsbanor. Hela tiden rinner det fakta, anekdoter, historiska tillbakablickar och samtida skildringar ur honom, varvat med hans eget förhållande till staden. Det är lika mycket essä och kulturhistoria som stadsskildring och självbiografi.

Hur många gånger har man inte tvingats lyssna till Londonresenärer som slagit varandra i huvudet med adresser till barer och affärer som vore det en Monty Python-sketch? Nu kan jag i stället kontra med till exempel varför te smakar annorlunda i London, hur stadens vattenförsörjning är planerad, att bengali är det vanligaste språket efter engelska, att Culex pipiens molestus är tunnelbanans egen myggart och för hur det lokala politiska systemet är uppbyggt, varför bostadsmarknaden ser ut som den gör, osv. Var för sig skärvor. Tillsammans grunden till en stad.

Efter att ha tillbringat två vårveckor i London kan jag inte säga mig ha haft någon större praktisk nytta av Petterssons bok. Däremot har den gett mig ovärderliga kunskaper om vilket slags stad jag besökt. Jag har inte känt mig som en främling. Boken har gjort staden till min på ett helt annat sätt än vad adressen till bästa brunchen i Shoreditch gör. Pettersson har skrivit precis den typen av bok som gör att man undviker det värsta man kan råka ut för som turist: att känna sig som en turist.”

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-03-17
  • Mått: 140 x 215 x 27 mm
  • Vikt: 550 g
  • Sidantal: 371
  • ISBN: 9789127155398
Lagerstatus: I lager

Londons marknader är stadens själ

Gunnar Pettersson om gatumarknaderna i London – och sin egen klassresa från författare till torghandlare. Utdrag ur den nya boken London.

”En mordrättegång är ett utmärkt sätt att tillbringa en eftermiddag”

Gunnar Pettersson, Londonbo sedan 1972, berättar om nya boken och ger sina bästa tips.

Senast visade produkter