Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Lyckas du bättre än en Nobelpristagare?

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Företagsledare, Nobelpristagare och politiker - alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag som vår hjärna gör visar de hur du kan bryta tankefel och på så sätt slippa bli stressad av en föråldrad bild som vi har av världen. 

Ökar verkligen brottsligheten? Antalet döda i flygolyckor? Oljeutsläpp, döda i strid eller ozonförstörande ämnen? Faktiskt inte – tvärtom är det här områden som gått ner kraftigt de senaste decennierna. 

I USA har exempelvis andelen våldsbrott gått ner sedan 1990, från strax under 14,5 miljoner brott 1900 till en bra bit under 9,5 miljoner 2016. Men så snart något hemskt eller chockerande händer – en skolskjutning, ett terrordåd – talas det om en kris och majoriteten av oss tror att brottsligheten ökar. Och det är inte konstigt – media gör oss ständigt påminda om försämringar, vilket skapar en stor stress för många, och får andra att förlora hoppet. Helt i onödan egentligen. 

Statistik som terapi

Så om majoriteten tror att världen har blivit sämre är det inte konstigt alla känner sig så stressade. Och vad är Roslings botemedel? Statistik! För det är både inspirerande och trösterikt att få veta att världens tillstånd är mycket bättre än man trodde. Ett slags lyckopiller som du kan få helt gratis på internet – eller genom att läsa boken Factfulness! Som man säger i självhjälpskretsar: Efter att ha läst boken kommer du att känna dig mer positiv, mindre stressad och mer hoppfull om världen utanför. 

Har du koll på världen? Testa din omvärldskunskap i Roslings test!

Hur står det till med dina egna föreställningar om världen? Har du koll på åt vilket håll utvecklingen är på väg? Gör Gapminders test och se om du kan slå världens Nobelpristagare i omvärldskunskap! Testet gör du enkelt här

Factfulness

Så funkar världen! Lär dig tänka som Hans Rosling.

Du kanske vill läsa...

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

5 romaner att läsa i sommar

Nina Eidem, förläggare för skönlitteratur, tipsar om romanerna du bara måste läsa i sommar. 

Ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

Boktips för den introverte

Sommarstugehäng och släktträff i all ära – en bok är ändå sällskap nog. Här är 5 boktips för den introverte semesterfiraren.