Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Augusti

I augusti tipsar vi om böcker som gör dig påläst inför valet – såväl idéböcker som mer handgripligt hur du kan agera för att skydda demokratin.

Månadens boktips: Augusti
Månadens boktips: Augusti

Handbok för demokrater av Elisabeth Åsbrink, Sverker Sörlin, Ola Larsmo m fl

I Sverige har vi vant oss vid att ta demokratin för given. Men de senaste årens politiska utvecklingen visar att den demokrati som vi länge tyckte var en självklarhet framstår som både sårbar och ifrågasatt. Vintern 2018 tog författaren Hédi Fried initiativ till ett arbete till skydd för demokratin, där den korta och lättillgängliga Handbok för demokrater är en handfast guide till vad du själv kan göra för att skydda demokratin.

 

Emot allmänna val av David van Reybrouck

Även den belgiska succéförfattaren David van Reybrouck lyfter frågan om hur vi ska rädda det urholkade förtroendet för demokratin, och föreslår att vi ska tänka helt nytt genom att helt enkelt skrota allmänna val. I denna skarpa och övertygande samtidsanalys visar Van Reybrouck att det krävs både mod och nytänkande – rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och till och med lottning – om vi vill stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande. Vad kan vi exempelvis lära av antikens Aten, där val ansågs odemokratiskt och man i stället använde lottning för många viktiga ämbeten?

 

Populistiska manifestet av Åsa Linderborg och Göran Greider

I Populistiska manifestet slår Göran Greider och Åsa Linderborg ett slag för vänsterpopulismen. Boken är en stridsskrift som slår åt alla håll: Mot borgerlig självgodhet, men också mot vänsterns brist på folklighet. Med hjälp av 151 teser skildrar de populismens historia och nutid, från 1900-talets agitatorer till de moderna vänsterrörelser som just nu växer fram i Europa.

Idag är populism ett av de vanligaste tillhyggena i den politiska debatten. Men vad innebär egentligen populism? Är all populism av ondo? Och hur började det?

Göran Greider och Åsa Linderborg, två av Sveriges mest framträdande politiska debattörer, har gett sig själva i uppdrag att förklara – och försvara – populismen som politiskt fenomen.

Handbok för demokrater

Handgripligt och lättillgängligt om hur den enskilda människan kan skydda demokratin.

Emot allmänna val

En visionär idébok om politikens framtid och att våga tänka nytt.

Populistiska manifestet

Om varför vänstern måste bli populistisk för att lyckas.

Du kanske vill läsa...

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

Julsigneringar

Gör någon extra glad i jul! Passa på att få din bok signerad av våra författare, att ge bort eller behålla själv.

Månadens boktips: December

I december läser vi tre böcker som fokuserar på kampen för att äga sin kropp och identitet. Dags att bryta normer och fördomar om samhällets syn på sexualitet och kvinnors kroppar.

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen.